De Nederlandse modewereld mag zich op de borst kloppen, want dit gebeurt niet elke dag: Duran Lantink, geboren en getogen in Amsterdam, is benoemd tot creatief directeur van het legendarische Franse modehuis Jean Paul Gaultier. Een zet die niet alleen modekenners doet opveren, maar ook bewijst dat een Nederlander met een voorliefde voor fashion gewoon zomaar naar de top van de Parijse mode-industrie kan knallen. Met deze aanstelling treedt Lantink toe tot een elitegroepje modeontwerpers dat het stokje overneemt van de inmiddels gepensioneerde Jean Paul Gaultier zelf. En nee, dit is niet zomaar een functie. Sinds Gaultier in 2020 zijn laatste show gaf, werkte het huis met een wisselend systeem van gastontwerpers. Maar Lantink? Die krijgt de sleutels van het hele paleis in handen.
Duran Lantink
Lantink staat bekend om zijn rebelse, innovatieve stijl en zijn obsessie voor duurzaamheid. zo maakte hij de afgelopen jaren al de cutting edge silhouetten, collages van restmaterialen en die inmiddels iconische ‘vaginabroek’ die Janelle Monáe droeg in haar videoclip “
Pynk”. Geen dagelijkse outfits dus, maar ontwerpen die aandacht en opvallendheid krijgen in de fashion wereld. Maar laat dat nu net de geest van Gaultier zelf zijn: rebels, speels en brutaal. Jean Paul noemde Lantink dan ook niet voor niets zijn “spirituele erfgenaam”.
Het is nog niet bekend of de Nederlander zijn eigen modelabel overgenomen wordt, maar dat de volledige focus nu op Jean-Paul Gaultier moet liggen, lijkt duidelijk. Zijn eerste ready-to-wear collectie moet namelijk worden gelanceerd tijdens Paris
Fashion Week in september, met zijn eerste gemaakte items die gepland staan voor januari 2026. En reken maar dat daar geen saaie broekpakken tussen zullen zitten.
Eerdere mijlpalen
Deze stap is niet alleen een persoonlijke mijlpaal voor Duran Lantink, die eerder al prijzen als de International Woolmark Prize en de Karl Lagerfeld Prize binnensleepte, maar ook een gigantisch compliment aan de Nederlandse mode. Want hoe vaak komt het voor dat een nuchtere Nederlander het voor het zeggen krijgt bij een van de meest extravagante modehuizen ter wereld?
Brutale mensen hebben de halve wereld
Wat deze benoeming extra bijzonder maakt, is dat het verhaal van Lantink voelt als een moderne modefabel. Een nuchtere Amsterdammer met grote dromen, die zijn carrière begon aan de Gerrit Rietveld Academie, en zich van daaruit met pure eigenzinnigheid en visie een weg baande naar de catwalks van
Parijs. Dat juist iemand van de Rietveld uit Amsterdam-Zuid nu aan het roer staat bij een van de meest theatrale modehuizen ter wereld, zegt alles over hoe ver een beetje brutaliteit je kan brengen.
Duran Lantink bewijst dat stijl, lef en een flinke dosis Hollandse eigenzinnigheid je ver kunnen brengen. Jean Paul Gaultier mag dan met pensioen zijn, maar zijn erfenis is in meer dan capabele handen.