Wil je weten wat Apple gaat uitspoken? Dan kun je bijvoorbeeld kijken wat voor een patenten het bedrijf aanvraagt. Dit keer heeft het techbedrijf wel een bijzonder octrooi aangevraagd. Het gaat namelijk om een laser die kleine deeltjes in de lucht kan herkennen.
De nieuwe technologie werkt eigenlijk op dezelfde manier zoals een vleermuis. In plaats van sonargeluiden te gebruiken, wil Apple een laser gebruiken die deeltjes herkent. Zodra de laser onderbroken wordt door een klein deeltje, kan het apparaat noteren dat daar iets is. Op basis van die gegevens kan gekeken worden of er iets aan de hand is met de luchtkwaliteit. In theorie zou je op deze manier ook live updates kunnen ontvangen van pollen. Een ware hooikoortslaser, dus!
Dit soort apparatuur is er al een tijdje, maar het patent van Apple is de eerste keer dat het compact genoeg is om in apparatuur in te bouwen. Het zou super handig zijn om zo iets als een functie te hebben op je smartwatch, in plaats van dat je een heel ander apparaat moet meenemen. Ook gebruikt dit design drie verschillende lasers, waardoor Apple geen last heeft van storing door bijvoorbeeld harde wind. In theorie zou Apple hiermee een groot passief netwerk kunnen creëren om te kijken hoe de luchtkwaliteit is. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met hoe bijvoorbeeld Google Maps apparaten gebruikt om aan te geven hoe druk het verkeer ergens is. Een gebruiker van de site Appleinsider speculeert of het niet een nieuwe gedetailleerdere laser is voor de FaceID technologie die 'toevallig' ook luchtdeeltjes leest.
Dat Apple weer een patent heeft aangevraagd is op zich geen nieuws. Het bedrijf vraagt namelijk vaker een octrooi aan dan dat de gemiddelde man klaarkomt (super vaak dus). Toch lijkt Apple wel iets te willen doen met gasdetectie. Eerder in 2019 kwamen ze al met meerdere patenten voor een manier om gas op te speuren in de lucht. Wie weet hebben de toekomstige iPhones dus wel een ingebouwde detectie in zich zitten. Wel zo handig, want dan hoef jij ook niet meer op een wankelend trapje de batterij van de irritant piepende rookmelder te vervangen.