Tien jaar New Wave: het album dat Nederlandse hiphop mainstream maakte

07 apr , 13:00 Entertainment
67f3c24d5af87

Tien jaar geleden, op 31 maart 2015, werd de Nederlandse hiphopscene op zijn kop gezet. Het collectieve project New Wave zag het levenslicht en groeide uit tot een cultureel fenomeen. Niet zomaar een album, maar een mijlpaal die van hiphop een mainstream genre maakte in Nederland. Laten we terugblikken op 10 jaar niew wave.

Het idee achter New Wave ontstond bij platenlabel Top Notch in samenwerking met hiphopplatform 101Barz. Het plan: een groep veelbelovende artiesten en producers een week lang samenbrengen op het rustige Schiermonnikoog, om daar zonder afleiding muziek te maken. Ver weg van de drukte van de stad, maar vol creatieve energie. Denk aan artiesten als Ronnie Flex, Jonna Fraser, Lil Kleine, Bokoesam, Idaly, Lijpe, SFB en D-Double, samen met producers als Jack $hirak, Spanker en Ramiks.

Wie de mini-docu over het opnameproces heeft gezien, weet dat het er niet bepaald luxe aan toeging op Schiermonnikoog. De studio was geïmproviseerd: een paar microfoons tussen stapelbedden, matrassen tegen de muren voor geluidsisolatie, een PlayStation in de hoek en flessen drank op tafel. Maar uit die chaos ontstond iets bijzonders: een cultureel kantelpunt. Voor veel van de aanwezige artiesten betekende New Wave het officiële begin van hun carrière.

Van subcultuur naar hitlijsten

Met een mix van trapbeats, zang en melodieuze refreinen bracht New Wave een nieuwe sound in de Nederlandse hiphop. Nummers als Drank & Drugs, No Go Zone en Investeren in de Liefde werden niet alleen hits, maar groeiden uit tot anthems voor een nieuwe generatie luisteraars. De frisse aanpak sloeg aan, zowel bij fans van het eerste uur als bij mensen die eerder weinig met Nederlandstalige rap hadden.

New Wave maakte hiphop toegankelijker en herkenbaarder voor een groter publiek. Waar Nederlandse rap eerder nog vooral als subcultuur werd gezien, draaide na New Wave ineens iedereen het genre op feestjes, in clubs, op de radio.

In een interview met de NOS zei Ronnie Flex hierover: “Eerst luisterden misschien vijf mensen in een klas naar Nederlandse rap. Na New Wave was er niemand die ons niet kende. Iedereen luisterde ernaar.” Die omslag was voelbaar: het album werd het meest gestreamde album op Spotify in Nederland in 2015, en won zowel een Edison als de Popprijs.

De impact op de industrie

New Wave veranderde niet alleen de positie van hiphop in Nederland, maar liet ook zien dat muziek anders uitgebracht kon worden. Het succes van het album bewees dat je geen traditionele media zoals radio of televisie nodig had om een miljoenenpubliek te bereiken. Streamingdiensten waren toen nog in opkomst, en New Wave was een van de eerste grote successen via die nieuwe kanalen.

Daardoor kregen artiesten meer vrijheid én een reëel toekomstperspectief. Voor het eerst konden jonge hiphopartiesten echt een bestaan opbouwen van hun muziek, iets dat daarvoor maar voor weinigen was weggelegd.

Tien jaar later

Nu, tien jaar later, is de invloed van New Wave nog altijd merkbaar. De stijl die toen werd neergezet een combinatie van melodieuze hooks, persoonlijke teksten en moderne beats is inmiddels de norm in de Nederlandse hitlijsten. De artiesten die toen net begonnen, zijn nu gevestigde namen.

Maar misschien nog belangrijker: New Wave bewees dat Nederlandse hiphop volwassen kon zijn. Dat het kon raken, verrassen én verkopen. En dat een groep jonge makers, samen op een eiland, de muziekscene blijvend kon veranderen.

Delen met
Ook interessant