1. Home
  2. Simon Weckert creëert complete chaos op Google Maps met 99 telefoons

Simon Weckert creëert complete chaos op Google Maps met 99 telefoons

04 feb 2020, 20:00 Entertainment
thumbnail 3
Simon wie? Simon Weckert is een Duitse kunstenaar. Een kunstenaar met een dosis goede humor. Simon besloot op een sombere dag om eens 99 telefoons te huren en die in een kar te leggen. Dan denk je: WTF, why? Dit om complete chaos te creëren in zijn stad. Dat ging hem wonderbaarlijk goed af.

Google Maps

De Duitser liep urenlang door wat straatjes met 99 telefoons in zijn kar. Alle telefoons maakte gebruik van de navigatiefunctie van Google, Google Maps . Na een verloop van tijd kleurde de straten waar hij doorheen liep rood. Wat betekent dat er een file staat. Zo creëerde hij een virtuele file: "Ironisch genoeg kan dat ergens anders in de stad een echte file veroorzaken."

Simon Weckert legt het even uit

Het doel van zijn kunstwerk is natuurlijk niet om grappig te doen. Hij wil mensen bewust maken wat voor macht technologie tegenwoordig heeft. Tegen VICE Magazine zei de kunstenaar: “De hack laat ons zien wat mogelijk is met deze technologie en op wie we vertrouwen. Gegevens worden altijd vertaald naar wat ze kunnen worden gepresenteerd. De afbeeldingen, lijsten, grafieken en kaarten die deze gegevens vertegenwoordigen zijn allemaal interpretaties, en er bestaat niet zoiets als neutrale gegevens. Gegevens worden altijd verzameld voor een specifiek doel, door een combinatie van mensen, technologie, geld, handel en overheid. Kaarten hebben het potentieel als machtsinstrument. Ze vervangen de politieke en militaire macht op een manier die de staatsgrenzen tussen territoria vertegenwoordigt en ze kunnen de verschillen in klassen en sociale zelfbegrip herhalen, legitimeren en construeren."
Nu moest Simon even ademhalen, maar al snel vervolgt hij z'n relaas. "In dit proces wijst het erop dat we zeer gefocust zijn op de gegevens en de tent om ze als objectief, ondubbelzinnig en interpretatievrij te zien. Daarbij ontstaat een blindheid tegen de processen die gegevens genereren en de veronderstelling dat cijfers voor zich spreken. Niet alleen het verzamelen van gegevens biedt een interpretatieve reikwijdte, maar ook computerprocessen maken verdere interpretaties mogelijk. Dus gegevens worden gezien als de wereld zelf, vergeten dat de cijfers slechts een model van de wereld vertegenwoordigen." Die Simon is niet op z'n hoofd gevallen.

Op je hoede zijn

Dus, wat hebben we hiervan geleerd? Wees geen blind schaap terwijl je de Google-functie gebruikt. Je weet maar nooit, want misschien zit er wel iemand met 99 telefoons te kutten. Videootje hieronder.
Delen met
Ook interessant