Amerikaans bedrijf Rocket Lab wil neerstortende raket uit de lucht gaan vangen

02 mei 2022, 20:00 Entertainment
27341525652 627912ae56 c
Vanzelfsprekend zouden wij ver, maar dan ook echt ver, van een neerstortende raket vandaan willen blijven. Normaal gesproken storten gebruikte raketonderdelen in de oceaan, zonder daarbij onze veiligheid in gevaar te brengen. Het Amerikaanse Rocket Lab wil nu gaan proberen om deze onderdelen uit de lucht te vangen, zodat ze hergebruikt kunnen worden. Dat klinkt al als gekkenwerk natuurlijk, maar het is al helemaal bizar als je hoort dat ze het met een helikopter willen gaan doen!
De lancering is tot nu toe meerdere keren uitgesteld door slecht weer. Het laatste nieuws is dat de lancering vandaag of morgen plaats vindt in Nieuw-Zeeland.

Rocket Lab

Met de lancering wil het Amerikaanse Rocket Lab in totaal 34 satellieten in een baan om de aarde brengen. Daarvoor is natuurlijk een stevige raket nodig. Na het opstijgen stoot zo’n raket haar eerste motor af omdat alle brandstof daarvan dan al volledig is verbrand. Deze verschillende onderdelen van raketten heten trappen. De eerste trap, die dus al snel af wordt gestoten, stort meestal neer in een oceaan om vervolgens te zinken. Rocket Lab wil nu dus gaan proberen om dit onderdeel op te gaan vangen.
Nadat de trap is afgestoten moet een parachute het onderdeel gaan vertragen naar ongeveer 35 km/u. Een speciaal aangepaste Sikorsky S-92 helikopter zal vervolgens met een haak aan de parachute vasthaken. Om het veilig te houden vindt deze manoeuvre plaats boven de oceaan. Als alles volgens plan verloopt vliegt de Sikorsky het onderdeel vervolgens weer veilig terug naar het vaste land. Volgens Rocket Lab is een eerdere test met een dummy-raket succesvol geweest.

SpaceX

Het ruimtevaart bedrijf SpaceX van de Amerikaanse multimiljardair Elon Musk is er eerder al in geslaagd om raketonderdelen te hergebruiken. De onderdelen van de Falcon-9 raketten landen na de lancering op een onbemande boot van het bedrijf. Als de plannen van Rocket Lab perfect verlopen hebben ze alsnog een primeur. Nooit eerder werden raketonderdelen namelijk met een helikopter uit de lucht gevangen.
Delen met
Ook interessant