Restaurant 21 is fine dining met werelds karakter in hartje Amsterdam

30 jul , 20:00Entertainment
R21_Orlando David_bts2
In onze hoofdstad zijn er zoveel restaurants, dat je er spontaan keuzestress van krijgt. Als vermaard eetliefhebber helpen wij met alle liefde om de parels er voor je uit te pikken. Als je zin hebt in een kwalitatieve culinaire avond, dan moet je zeker een keer bij Restaurant 21 (R21) gaan dineren. Verstopt in een monumentaal pand in de Nieuwmarktbuurt schuilt hier een fine dining-concept dat werelds smaakt, maar Amsterdam ademt.
Chef Orlando David, een Amsterdammer met Chileens-Colombiaanse roots, heeft in de afgelopen 21 jaar een indrukwekkend CV opgebouwd. Zo werkte hij zeer gerenommeerde zaken als Oud Sluis*** en The Jane**. Die ervaring heeft hij nu samengebald tot zijn eigen droom: een plek waar internationale smaken samensmelten tot gerechten die zowel verfijnd als verrassend zijn.
R21_Interieur_art_VanLeeuwenphotography
David is het vak letterlijk met de paplepel ingegooten. groeide op in een culinaire familie. Zijn moeder runde cafés Het Paleis en Walem, zijn zus is mede-eigenaar van fine dining-spot L’église in Zwolle. Na jaren koken onder grote namen als Sergio Herman, Nick Bril en Richard van Oostenbrugge, besloot hij zijn eigen koers te varen.

De aftrap

Bij binnenkomst begint de verleiding al subtiel door een heerlijk geurig koud doekje om je handen te verfrissen. Het zegt nog niks over het eten, maar als je dat krijgt toegereikt in een restaurant, dan weet je dat je in een goed segment bent beland.
De aftrap is speels en verfijnd. Een elegante amuse in een groen bakje combineert kervel, zonnebloempit en een romige mousse resulteren in een klein mondvullend feestje. Daarna een onverwachte tweede amuse: een verfijnde warme miso-thee met wakaya-munt, die je smaakpapillen zachtjes wakker kietelt.
De boter is ook een speciale, want bernazette: een huisgemaakte, gekaramelliseerde variant die naar noot en vuur smaakt. Je likt nog net niet het bordje leeg.

Het menu van Restaurant 21

Maak je geen zorgen, je bord ga je zéker schoonlikken bij de gerechten die op je te wachten staan. David’s zeskoppige tasting menu (er is ook een 4-gangenversie of à la carte) is een gelaagde wereldreis. Van Hollandse nostalgie tot Latijns-Amerikaanse bravoure. We nemen je even mee door de gerechten.
R21_Orlando David_bts2
Course 1: Haring
Wat is symbolischer voor de Nederlandse keuken dan een haring met uitjes? Restaurant 21 geeft er een geheel eigen twist aan. Dit is de luxe versie van onze nationale trots: verse haring met aardappelsalade, citroen en ui. Een heerlijke ode aan een klassieker.
Course 2: Koolrabi
Dit is esthetiek op het bord hoor. Een roos van gepekelde koolrabi, omgeven door Japanse salsavinaïgrette met gefermenteerde pruimen (umeboshi), quinoa en witte asperge. Fris en buitengewoon crunchy. Koolrabi is wat ons betreft altijd een winner.
R21_Kohlrabi Salsa of quinoa:green asparagus - umeboshi vinaigrette
De koolrabi. 
Course 3: Zeebaars
Er zwemt heel veel lekkers in de zee, maar zeebaars behoort zonder twijfel tot de lekkerste witvissen. Deze gegrilde zeebaars met doperwtencrème, wordt geserveerd in een bouillon van de graat (ja, serieus), en lamsoor.
Course 4: Bavette
Sappige bavette met een rokerige hay gravy. What can go wrong? Hier zie je David’s ervaring in Michelin-keukens op het bord én in de saus terugkomen. Zéér tasty.  
R21_Interieur_chandeliers_VanLeeuwenphotography
Course 5: Pork Belly
Dé beuker van het menu is ongetwijfeld de pork belly met een Mexicaanse mole op basis van pure chocolade en vier verschillende soorten chili. Klinkt heftig, smaakt hemels. Gefrituurde oregano en pijnboompitten zorgen voor crunch, terwijl een dot crème fraîche het geheel balanceert. Geserveerd met een Bloody Mary-cocktail met mezcal en limoen. Pittige pairing, maar spot on.
Course 6: Toetje
De show wordt afgesloten met rabarbercrème, frambozenpoeder en een melkkoekje. Zacht, licht en precies de juiste zoet-zuur balans. Als er nog wat bijpast, tenminste.
R21_dessert
Dat alles wordt geserveerd in een zeer aangename ambiance. Het interieur is strak Scandinavisch met historische details, waarbij de chef het interieur grotendeels zelf ontworpen, inclusief de tafels en kussens. De kunst aan de muur komt van zijn moeder en van familievriend Bilal Chahal, wat het geheel een persoonlijke en warme sfeer geeft. Het komt prachtig tot z'n recht op deze zwoele zomeravond, waarin Amsterdam zich van haar mooiste kant laat zien.
Ook tof: R21 maakt z’n eigen oliën, bouillons en siropen, koopt seizoensgebonden in, werkt met een wildplukker voor z’n kruiden, en serveert lokaal rund van Hollandse dubbeldoelkoeien. Je kan heel veel lekkers van ver halen, maar bij R21 vergeten ze niet om eerst dichtbij huis te kijken.
R21_Interieur_hoek

Dus?

Restaurant 21 laat zien dat fine dining niet alleen weggelegd is voor witte tafellakens en fluisterende obers. Dit is ontspannen elegantie, met een keuken die risico’s durft te nemen zonder de balans te verliezen. Een plek waar ervaring, passie en persoonlijkheid samenkomen, op je bord, in je glas en aan de muur. 21 verdient zonder twijfel een plek op jouw to go-lijstje.
Meer weten of reserveren bij Restaurant 21? Check r21.amsterdam. In de Peperstraat moet je zijn!

Gallery

Delen met
Ook interessant