Q&A met Jim Jefferies over Nederland, Brad Pitt en zijn nieuwe show

mei 10 2023, 17:00 Entertainment
jim jefferies press image 2021 23
Komedie is een enorme kwestie van smaak. Sommigen liggen op de grond van het lachen als Jochem Myjer op het podium staat, anderen kunnen hem met een uitgestreken gezicht niet uitstaan. Toch kunnen we met enige objectiviteit stellen dat Jim Jefferies tot de allerleuksten op ons aardbolletje hoort. De Australiër staat bekend om zijn dark humor en controversiële onderwerpen en pullde in 2007 een Will Smith: hij werd aangevallen op een podium. Binnenkort staat hij in Nederlandse zalen. Je weet inmiddels wat dat betekent. Tijd voor een exclusief FHM-interview met de leukste man from down under.
Jim Jefferies is niet je echte naam. Hoe heb je dit bedacht?
Ik heet eigenlijk Geoff James Nugent. Die laatste naam viel er al snel af en daarna zijn die eerste twee een paar keer omgegooid. Dat is op de een of andere manier toen Jim Jefferies geworden, haha. Dat is al zo sinds ik negentien ben en ik doe het er maar mee.
Wanneer besloot je dat je comedian wilde worden? Zat dat er altijd al in?
Ja, best wel. In ieder geval sinds ik veertien was ongeveer. Ik keek altijd naar Eddy Murphy. Dat vond ik hilarisch. Ik wist sowieso dat ik een entertainer wilde zijn. Theater of muziek leek me ook erg leuk, maar dat zat er niet in. Ik was eigenlijk alleen maar grappig. Het is niet zo dat ik kon kiezen wat ik zou worden. Ik was ook best graag acteur of rockster geweest.
Deze maand treed je op in Nederland. Wat kunnen de mensen van die show verwachten?
Heb je mijn eerdere specials gezien? Nou, dat. Haha. Nee het lijkt er wel een beetje op, maar het is niet precies hetzelfde. Het gaat ook over mijn leven en ik zit nu in een andere fase. Het gaat nu bijvoorbeeld over trouwen en over kinderen krijgen. Maar het gaat ook nog steeds over dingen als seks, hoor. Of over dat mijn vader oud wordt en dat mijn moeder is overleden. Jemig, dit klinken wel allemaal als hele kille onderwerpen he? Nou ja, daar komt humor voor mij ook wel een beetje vandaan. In dat soort onderwerpen zitten vaak goede grappen.
Je staat bekend om je dark humor en ietwat controversiële onderwerpen. Hoe is het om in een tijd waarin alles politiek correct moet zijn dat soort grappen te maken?
Het is zeker lastiger. 100%. Maar ik probeer er niet naar te luisteren. Er zijn alleen maar problemen als je naar de klachten luistert. Als ik niet luister, is er ook geen probleem. Ik ben heel blij met de mensen die komen en die mij leuk vinden. Als je je zorgen gaat maken om de rest, word je te bang om nog grappen te maken. Ik wil niemand kwetsen. Ik wil mensen laten lachen. Als het iemand pijn doet, is dat niet de bedoeling maar ik denk dat mensen dat vaak ook wel begrijpen.
Ben je wel eens in Nederland geweest? Wat vond je ervan?
Ja, zeker! Ik heb een paar keer in Amsterdam gespeeld. Binnenkort ga ik voor het eerst naar Rotterdam. Maar ik vind Nederland fantastisch. Het land is een belter . Ik heb een tijd in het Verenigd Koninkrijk gewoond en dat is natuurlijk dichtbij. Ik ben dus in totaal wel zo’n twintig keer in Nederland geweest. Echt top. Niet alleen de wiet en de hoeren, hoor! De mensen zijn ook heel vriendelijk en het eten is ook lekker.
Hoe is het Nederlandse publiek?
Fantastisch! Het Nederlandse publiek is echt een van de beste. Engels is echt een tweede taal hier en iedereen spreek het dus goed. Ook hebben jullie veel comedyclubs en kijken jullie veel Amerikaanse en Britse televisie. Het publiek kan mijn show dus perfect volgen. Ik kijk er echt heel erg naar uit om daar weer te staan. Dit vind ik denk ik de leukste van Europa.
Is het moeilijker om mensen aan het lachen te maken die Engels niet als moedertaal hebben?
Ja, wel iets. Maar niet zo veel, hoor. Door Netflix kan iedereen tegenwoordig wel Engels. Het is nu niet zo moeilijk voor mij omdat ik in mijn eigen taal kan spelen. En jullie begrijpen dat wel. Andersom is het moeilijker. Als een Nederlandse of een Duitse comedian zijn show naar het Engels moet vertalen, werkt het waarschijnlijk minder goed. Voor mij is het bijvoorbeeld ook moeilijker als ik in een serie in een Amerikaans accent moet spelen. Ik ben dan niet zo grappig als in Australië. Maar in Europa is het Engels echt goed. Dat zal geen probleem opleveren.
In welk land speel je het liefst?
De U.K. denk ik. Daar ben ik begonnen en daar zit ook nog steeds wel de meeste uitdaging in. Maar je kunt echt overal een top show spelen. De comedywereld is heel klein, eerst was het overal anders. Het ene land vond het ene leuk, en in een ander land was iets heel anders favoriet. Door de globalisering en Netflix wordt het allemaal iets universeler. En ik kom gewoon voor de mensen die mij leuk vinden. Die heb je overal zitten, maar het is niet iedereen.
Je schreef grappen voor Brad Pitt. Hoe kwam hij bij jou?
Haha, we kenden elkaar al. Hij was wel eens komen kijken en we hebben wel eens samen aan series gewerkt. Hij appte me gewoon. Ik heb hem niet laten betalen. Ik vond dit gewoon leuk om te doen.
Is het moeilijker om grappen voor anderen te schrijven?
Jawel, je moet rekening houden met anderen, zoals hun stem. Ik schrijf zelf nooit iets op. Ik gebruik voicememo’s en mijn grappen komen op de raarste momenten. Het meeste komt in de douche of als ik ga slapen. Bij Brad was het meer alsof je voor een serie schrijft. Dan ga je echt zitten van ‘nu moet het gebeuren’. Maar het viel wel mee bij hem. Het waren maar een paar grappen voor award speeches. En het is makkelijker om te schrijven voor de meest charismatische man ooit. Een politicus zou lastiger zijn, die heeft nog iets te winnen. Brad heeft het publiek al lang voor zich gewonnen. Ze luisteren toch wel.
Voor welke beroemdheid zou je nog wel eens willen schrijven?
Ik hou ze eigenlijk het liefst zelf. Maar dan misschien gewoon iemand waar ik fan van ben. Paul McCartney bijvoorbeeld. Hem zou ik dolgraag ooit ontmoeten dus die mag me bellen. Of King Charles, voor als hij zijn koningschap een beetje spice wil geven.
Denk je dat je dit altijd blijft doen? Of zie je jezelf ooit iets anders gaan doen?
Ik zou graag acteren, maar dat is niet aan mij. Daar moet iemand me dan voor vragen. Ik ben bezig met een boek, maar daar wil ik eigenlijk niet te veel over zeggen. En verder werk ik natuurlijk veel aan sitcoms. Scriptwriten vind ik ook echt leuk. Maar standupcomedy doe ik echt al lang, sinds ik zeventien was. Nu ben ik vooral gefocust op het vaderschap. Ik wil een goede vader zijn en dat is mijn grootste uitdaging nu. Niet mijn comedy. En dat maakt de shows juist beter. Ik ben heel ontspannen en ik stress niet zoveel.
Sommige komieken staan erom bekend dat ze in het echte leven heel saai zijn. Ben jij altijd grappig?
Haha, ja. Ik denk het eigenlijk wel. Natuurlijk ben je dat niet altijd, maar als ik tussen de juiste mensen ben, probeer ik wel grappig te zijn. Mijn vrouw vindt me bijvoorbeeld wel leuk maar ook heus niet altijd. Maar ik vind dat wel belangrijk. Lachen is het hoogtepunt in het leven. We leven van lach naar lach en alles daartussen, zit er maar tussen. Dus ja, ik vind het wel belangrijk om grappig te zijn.
Je bent het gewend om mensen aan het lachen te maken maar waar moet jij nu écht van lachen?
Ja ook wel stand-upcomedy, eigenlijk. Dat vind ik echt het leukste van alles. Maar mijn vrienden maken me ook altijd aan het lachen. Als ik met hen ga eten ofzo, moet ik altijd enorm lachen. En mijn kapper is erg grappig. We laten elkaar altijd lachen.

Show Jim Jefferies bijwonen?

De Australische comedian Jim Jefferies staat op vrijdag 19 mei in Rotterdam Ahoy. Scoor je tickets via ticketmaster.nl .

Winnen

We geven ook 2x2 tickets weg voor zijn show op 19 mei in Rotterdam! Winnen? Tag degene met wie je wilt gaan onder onze Facebook- of Instagrampost en wie weet zit jij straks te schaterlachen in de zaal. Succes!
Delen met
Ook interessant