Veel van ons hebben vast weleens gedacht: ‘Dit moet nog te redden zijn!’ Maar soms is je relatie net een versleten spijkerbroek: hij hangt nog nét aan elkaar, maar een scheur is onvermijdelijk. Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat er echt een ‘point of no return’ is. Dus als je relatie voelt als een aflevering van een slechte soap, lees dan vooral even verder.
Onderzoekers van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz bestudeerden 11.295 stellen en ontdekten een voorspelbaar patroon. Eerst komt de pre-terminale fase, waarin alles net wat minder leuk wordt. Ze lacht minder om je grappen, geeft korte antwoorden en vindt Netflix interessanter dan jij. Daarna volgt een andere fase, genaamd het overgangspunt: het moment waarop er geen redden meer aan is. Dit kan tussen de zeven en 28 maanden voor de breuk gebeuren. Vaak heeft degene die de relatie verbreekt dit al een jaar eerder zien aankomen, terwijl de ander nog hoopvol bloemen blijft kopen en echt voor de relatie blijft vechten.
Als je in de pre-terminale fase zit, kun je misschien nog iets fixen. Betrek haar meer bij je leven, luister écht naar haar (ja, ook naar die eindeloze verhalen over werkstress en waarom ze twijfelt over haar nieuwe kapsel). Probeer de vonk opnieuw aan te wakkeren. Nee, een kant-en-klare diepvriespizza als verrassing telt niet. Maar als je de overgangsfase hebt bereikt… tja, dan kun je beter alvast je Tinder-profiel updaten. Hoe sneller je accepteert dat het over is, hoe beter. Nee, wacht, dat kunnen we niet maken. Laten we het zo zeggen: het is beter om op tijd door te hebben dat er niks meer in zit. Dan hoef je ook niet onnodig moeilijk te blijven doen. En dit geldt voor beide kanten.
Relaties zijn als elastiek: rekbaar, maar niet eindeloos. Voel je dat je relatie langzaam uit elkaar valt? Wees eerlijk tegenover jezelf. Soms is het de moeite waard om te vechten, maar soms is het beter om los te laten. Single zijn, heeft ook zo z’n voordelen.