Je partner uitlachen als ze struikelt of uitglijdt in de badkamer? Als de gevolgen van de val onschuldig zijn, mag je best even giechelen. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat het plagen van je partner goed is voor je relatie. Maar hoe ver kun je gaan? Een volledige roast is misschien niet helemaal gepast, maar een geintje moet kunnen.
In elke relatie wordt wel eens geplaagd en dat kan ook nog eens goed zijn voor je relatie. Misschien wel een goed excuus als je grapje de volgende keer iets minder goed in de smaak valt. “Ja, maar schat het is uit onderzoek gebleken dat elkaar plagen goed is voor je relatie.”
Het kan erg grappig zijn om je vriendin eens even lekker voor lul te zetten, maar natuurlijk wel alleen als het in de juiste mate gebeurt. Als je een grappige opmerking maakt om je partner te kwetsen, dan zit je fout. Maar een plagerig grapje tussendoor werkt juist in het voordeel van je relatie.
Professor Jeffrey Hall heeft maar liefst 39 verschillende onderzoeken gedaan naar het belang van humor in je relatie. De uitkomst van dit onderzoek waaraan 15.000 mensen meededen, is voor iedereen met een gezonde relatie herkenbaar. Humor is namelijk onmisbaar in een liefdesrelatie. Een beetje zelfspot of een grapje over de ander horen daar bij.
Het gaat niet om het soort humor. Het plezier en de lol van het samen zijn, is hetgeen dat telt. Als je wel dezelfde humor hebt als je partner, dan versterkt dat de onderlinge band. Onder die humor valt dus ook een beetje pesten. All fun and games, zolang het maar geen agressieve humor is. Dan wordt het al snel beledigend en dat heeft juist een zeer negatief effect op je relatie.
Zoals bij bijna alles gaat het hier ook om de juiste balans. Vernederende humor of humor die de eigenwaarde van je partner beïnvloedt, is niet de bedoeling. Je kunt jezelf beter afvragen of dat überhaupt humor is. Respect voor elkaar is de key voor een gezonde en gelukkige relatie.