Padel is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse sportwereld. Iedereen lijkt op de trein te springen, en die raast in volle vaart door. Zelfs een oude kerk in Arnhem heeft zich laten meeslepen door deze hype. Dit indrukwekkende gebouw, dat ooit diende als gebedshuis, is nu de thuisbasis van een unieke padellocatie. De naam? Holy Padel. Misschien niet de meest creatieve naam, maar de locatie maakt alles goed.
Deze bijzondere padelbaan is gevestigd in de Sint-Jozefkerk, een bouwwerk dat in 1928 werd ontworpen door architect Hendricus Cornelis Marie van Beers. De kerk, met zijn driebeukige, centraliserende kruisbasiliek, was jarenlang een plek van samenkomst voor gelovigen. Dat is inmiddels wel veranderd. De meeste bezoekers geloven hier tegenwoordig alleen nog in hun eigen padelkwaliteiten ook al bakken ze er in werkelijkheid weinig van.
"Wij bieden een unieke speelervaring met een vleugje historische charme," aldus Holy Padel. "We hebben de serene schoonheid van een traditionele kerk getransformeerd tot een levendige arena voor de snelst groeiende racketsport ter wereld." De mensen achter Holy Padel geloven dus dat de hype nog wel even blijft aanhouden. En eerlijk? Wij denken dat ook.
Toch is het contrast niet te missen. Een eeuwenoude kerk en een sport die pas een paar jaar populair is? Dat lijkt op het eerste gezicht haaks op elkaar te staan. Tijdens de bouw van de padelbaan is de kerk zoveel mogelijk intact gehouden, al waren aanpassingen noodzakelijk. Zo zijn zonder pardon de kerkbanken verwijderd om plaats te maken voor de padelbanen. Logisch, want je moet ergens dat balletje kunnen slaan. Gelukkig kun je tijdens het spelen nog steeds genieten van de indrukwekkende architectuur van Van Beers.
De bijzondere setting laat het hart van menig padelspeler sneller kloppen, maar dat heeft wel een prijskaartje. Voor een uurtje Holy Padel moet je 35 euro neertellen. Maar goed, in Amsterdam betaal je voor een gewone padelbaan inmiddels ook zulke bedragen. We schrikken nergens meer van.
Holy Padel trekt veel liefhebbers aan, dus als je hier een keer een balletje wil slaan, moet je op tijd reserveren. Het kost misschien wat moeite en geld, maar dan heb je ook wat. Dus ben je gek op geschiedenis en padel? Boek die baan en laat je verleiden door de heilige sferen van deze unieke locatie.