Under is een restaurant in Noorwegen waar je onder water kunt dineren

okt 17 2018, 19:00 Entertainment
gallery 1508850944 restaurant under
De gigantische bergen en ongerepte natuur van Noorwegen zijn al screensaver-waardig genoeg. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je nu zelfs de onderwaterwereld van Noorwegen ontdekken. Daar staat namelijk het eerste onderwater restaurant ter wereld.
Het enorme restaurant genaamd Under is gebouwd aan de kust van een rustig dorpje in het zuiden van het Scandinavische land. Het afgelopen half jaar is aan dit onderwaterparadijs gewerkt. Op achttien punten is het restaurant aan de bodem van de Noordzee bevestigd. Hij zal dus niet op een dag besluiten weg te drijven.

Ruige zee

Dat is sowieso niet het grootste risico van het bouwen van een onderwater restaurant. Dat was namelijk het instortingsgevaar. Bij een stormachtig weertje zijn de krachten die op het bouwwerk komen te staan immens. Snøhetta, het bedrijf dat dit dineerstekkie ontworpen heeft, is zo overtuigd van de kracht van het bouwwerk dat ze het opzettelijk in een van de ruigste kustgebieden van Noorwegen hebben geplaatst.
gallery 1508850860 restaurant under 2
Foto: Screenshot YouTube
Volgens het bedrijf zou het uitzicht zelf het mooist zijn wanneer de zee onrustig is. Je kunt dan van onder het zeeoppervlak de golven om zien slaan. Onderwater is namelijk een enorm raam van een kleine elf meter breed en bijna vier meter hoog waar je doorheen kunt koekeloeren. Om ook de omgeving onderwater een beetje zichtbaar te maken heeft hebben ze een flink aantal lichten geïnstalleerd op de zeebodem. Je moet de langszwemmende visjes natuurlijk wel kunnen zien voordat je die op je bord oppeuzelt.

Niet volledig onderwater

Dit is natuurlijk niet voor de culinaire vreetzak interessant, maar ook voor wetenschappers. Daarom wordt de ruimte ook gebruikt als researchcentrum voor mariene biologen. Multifunctioneel tentje dus. Naast de onderzoekers is er ook nog gedacht aan de mensen die het niet zo hebben op het onderwater dineren. Niet het hele restaurant ligt namelijk onder het zeeoppervlak. De helft van het bouwwerk steekt boven de waterrand uit. Voor ieder wat wils dus. Als je nu al in de auto bent gestapt, op weg naar dit kekke eettentje kun je beter weer omdraaien. Pas vanaf april 2019 kun je aanschuiven. Wel kun je vanaf nu reserveren . Maar wees er snel bij, je bent namelijk niet de enige die hier graag een vorkje mee wil prikken.
Delen met
Ook interessant