Nederland en uitvindingen. Denk aan Antoni van leeuwenhoek met zijn microscoop, maar ook dingen als WIFI en Bluetooth zijn uitgevonden door de Nederlandse Jaap Haartsen en Victor Hayes. Helaas blijven dit soort trends nooit in het grote onschuldige hoekje en zitten kwade bedoelingen in het kleine hoekje daarnaast. Zodoende hebben wij onze futuristische visie ook toegepast op de Duitse tanks die wij in zelf een kleine upgrade hebben gegeven in 1973. Zo'n vijftig jaar later lijkt deze specifieke Nederlandse upgrade dé oplossing tegen drone aanvallen.
De Cheetah PRTL (CA1 Pantser Rups Tegen Luchtdoelen) is de Nederlandse parodie op de Duitse 'FlugabwehrPanzer Gepard' (Duits voorjachtluipaardofcheetah), een gemechaniseerd en gepantserd luchtafweer-tank.
Pruttel
De PRTL was en is een beest als we het over technologie hebben. Gewapend met twee Oerlikon snelvuurkanonnen (35 mm kaliber), kon die effectief schieten op 4800 meter met een snelheid van 550 schoten per minuut per loop. De 'pruttel' was speciaal ontworpen om laagvliegende vliegtuigen en helikopters te bestrijden. Met een gewicht van 'slechts' 47 ton en een 830 pk-dieselmotor behaalde de Cheetah een snelheid van 80 km/h op de weg en 40 km/h op ruig terrein. 80km/h met 47 ton is uniek, een beetje vrachtwagen telt zon 18 ton met lading. De
tank bevatte ook IFF-systemen voor het herkennen van vriendelijke of vijandelijke vliegtuigen. De nieuwste versie, officieel bekend als de 'Cheetah' vanaf 2000-2001, was het belangrijkste luchtafweersysteem van de Nederlandse luchtdoelartillerie tot 2006.
Handel
Waar wij Nederlanders ook wel goed in handelen zijn, zien we toch vaker dat het qua deals sluiten niet altijd even goed uitpakt. Nederland had in 2013 de zestig luchtafweersystemen voor een prijs van ongeveer 350.000 euro per stuk aan Jordanië verkocht. Best een goeie deal horen we jullie denken. Maar helaas, de Amerikanen hebben ze laatst voor zo'n 1,8 miljoen euro per stuk overgenomen van de Jordanezen. Defensie-functionaris Generaal Bouwmeester begrijpt dit als "Dit is marktwerking”, zegt hij. "Zodra er een conflict komt, schudt dat allerlei landen wakker. Er is nu grote behoefte aan dit materieel." Een kwestie van vraag en aanbod, dat snappen wij ook wel. Wel net jammer.
Drone killer
Door de krachtige dubbelloops die bij elkaar zo'n 1100 kogels per minuut vuren kan deze tank gemakkelijk de drone-aanvallen ongevaarlijk maken. Iets dat bij het hedendaagse oorlogvoeren steeds vaker voorkomt. Het blijft interssant om te zien hoe technologie van een halve eeuw geleden nu een nog betere werking heeft. Wat een staaltje technologie en vooral, wat een beest, wel effe wat anders dan de
DroneGun waar we het eerder over hebben gehad. Neem hieronder nog een kijkje naar deze 47-tonner.