1. Home
  2. Kowloon Walled City: in deze idioot dichtbevolkte stad mocht bijna alles

Kowloon Walled City: in deze idioot dichtbevolkte stad mocht bijna alles

11 apr 2022, 20:00 Entertainment
foto 1 blogspot
Kowloon Walled City, veel mensen zal deze naam echt helemaal niks zeggen. Logisch, want de stad ligt al tientallen jaren plat. Toch is het verhaal van de stad bizar. Zelfs zo bizar dat je er met gemak een film over zal kunnen maken.
De stad is jarenlang het toneel geweest voor drug, criminaliteit en prostitutie. Dit omdat er helemaal geen politiekorps naar binnen durfden te gaan. Toch was lang niet iedereen in de stad crimineel, de ‘normale’ inwoners gedroegen zich meestal wel.

Historie Kowloon Walled City

De geschiedenis van de stad is idioot oud. Zo kan je berichten vinden die uit de Song-dynastie (960-1279) dateren . Er werd toen een militaire buitenpost opgezet om toezicht te houden op de zouthandel. Ten tijde van de Qing Dynastie (1644-1912) was het een ommuurd dorpje met een aantal torens eromheen. Het was een toevluchtsoord voor aanhangers van de Qing Dynastie in de Engelse kolonie. In 1898 werd bepaald dat Groot-Brittannië de New Territories voor 99 jaar mocht pachten, met uitzondering van Kowloon Walled City, waar rond die tijd 700 mensen woonden. Het jaar daarop verdacht Sir Henry Blake China van verzet, waarop de stad toch werd binnengevallen. De Chinese troepen waren echter al weg,. Hierdoor bleven alleen de oorspronkelijke bewoners achter, de Britten lieten de stad vanaf toen links liggen.
foto 1 blogspot

Criminelen de baas

Eigenlijk is de stad tot 1945 voornamelijk bewoond door krakers. in 1945 kwam hier echter verandering in door de Chinese burgeroorlog. Veel vluchtelingen trokken toen naar de stad, omdat het omringd was door Brits grondgebied. Ze werden hier dus beschermd. In 1947 hebben de Britten geprobeerd de stad te ontruimen, dit lukte niet. Vanaf toen hielden de Britten zich afzijdig.
Doordat beiden hun handen ervan af trokken, was de stad een broeinest voor criminaliteit. Tirades waren hier de baas en de normale mens kon eigenlijk niet meer normaal over straat . In 1950 was de stad een criminele speeltuin. Zo waren er veel gokhallen en hoerententen te vinden in de stad. Oh ja, als je er dan toch was kon je gemakkelijk aan drugs komen. Er was toch nul toezicht. In 1990 telde de stad van 0,026 km2 ongeveer zo groot als vier voetbalvelden naar schatting zo'n 50.000 inwoners. Hiermee was het een van de meest dichtbevolkte plaatsen ter wereld ooit.

Het einde van de stad

foto 4 wikipedia
De Britse politie ging de stad eigenlijk nooit binnen. In 1973/74 was de politie klaar met de criminelen. Tijdens 3.500 verschillende invallen heeft de politie 2.500 criminelen gearresteerd en 1.800 kg aan drugs in beslag genomen. Dit zorgde ervoor dat de criminaliteit steeds minder werd. Toch bleef de stad een doorn in het oog van de Britten, maar ook voor China. In 1987 werden de twee partijen het eens: Kowloon City moest gesloopt worden. De oorspronkelijke inwoners kregen geld van de Chinese regering om de stad te verlaten, wie dit niet wilde werd hardhandig de stad uitgezet. Tot en met 1993 woonden er nog wel heel veel mensen in de stad.In 1993 begon de sloop en deze was in 1994 voltooid. Vandaag de dag is de stad niet meer te zien, wel is er een park aangelegd op de plek van de stad. In dit park bevinden zich enkele monumenten.
Delen met
Ook interessant