Klopt de oerknaltheorie wel? Wetenschappers zijn aan het twijfelen

19 jul , 11:00Entertainment
greg-rakozy-0LU4vO5iFpM-unsplash
De oerknaltheorie klopt niet en ons universum bevindt zich in een zwart gat: dit is een nieuwe theorie van een groep wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Portsmouth.
Sinds de jaren dertig hebben natuurkundigen voorgesteld dat het universum is ontstaan uit een oeratoom. Oftewel: onderzoekers denken dat alles is ontstaan vanuit één specifiek punt (een singulariteit), maar nu is er een nieuwe theorie. Volgens het Instituut voor Kosmologie en Zwaartekracht van de Universiteit van Portsmouth zou ons universum zijn ontstaan uit een enorme zwaartekrachtsinstorting die leidde tot de vorming van een gigantisch zwart gat.
'Black Hole Universe' 
De zwaartekracht perste daarna ontzettend veel materie samen totdat het uit elkaar spatte als een samengeperste veer, waarna ons universum ontstond. Deze nieuwe theorie wordt 'Black Hole Universe' genoemd en suggereert dat ons universum niet uit het niets is ontstaan, maar een voortzetting is van een kosmische cyclus. Ook voorspelt het dat de rand van ons universum een zwart gat is, waaruit licht niet kan ontsnappen. Het is hierdoor onmogelijk om het universum te zien waaruit ons universum is ontstaan. Verder herbergen andere zwarte gaten mogelijk ook universums, zo meldt The Daily Telegraph.
Past beter bij de relativiteitstheorie en kwantumfysica
Wat de nieuwe theorie extra geloofwaardig maakt, is dat deze beter past bij de relativiteitstheorie en kwantumfysica. Zo suggereerden natuurkundigen als Roger Penrose en Stephen Hawking dat een zwaartekrachtinstorting in een zwart gat moet leiden tot een singulariteit, maar volgens dit nieuwe model is dit niet nodig. Materie hoeft hierbij niet oneindig samengeperst te worden, maar juist precies genoeg zodat het kan terugveren.
Professor Gaztañaga vertelt hierover: "In tegenstelling tot de beroemde singulariteitsstellingen van Penrose en Hawking, die ervan uitgaan dat materie oneindig kan worden samengeperst, vertrouwen we erop dat de kwantumfysica fundamentele grenzen stelt aan de mate waarin materie kan worden samengeperst. Het universum met zwarte gaten biedt ook een nieuw perspectief op onze plaats in de kosmos. In dit kader bevindt ons hele waarneembare universum zich binnenin een zwart gat dat is gevormd in een groter 'ouder' universum. Wij zijn niet bijzonder. We zijn niet getuige van de geboorte van alles uit het niets, maar eerder van de voortzetting van een kosmische cyclus, een cyclus die wordt gevormd door zwaartekracht, kwantummechanica en de diepe onderlinge verbindingen daartussen."
Niet helemaal nieuw
Overigens werd de theorie dat ons universum zich in een zwart gat bevindt voor het eerst voorgesteld in 1972 door Raj Kumar Pathria, een natuurkundige uit India, maar het werd toen niet breed opgepikt in de wetenschappelijke gemeenschap. Helemaal nieuw is het idee dus niet.
Neil deGrasse Tyson legt het uit
Meer uitleg nodig? Dan heeft Neil deGrasse Tyson een video waarin hij alles verduidelijkt:
Delen met
Ook interessant