5 redenen waarom jij Kandahar in de bioscoop moet gaan checken

jun 08 2023, 20:00 Entertainment
kandahar 4
Testosteron kan een heerlijk iets zijn. Soms moet je de lieve schoonzoon zijn bij het paasontbijt, maar daarna is het gewoon weer tijd voor voetbal, babes en actiefilms. In die laatste categorie hebben we een uitblinkertje gevonden. Een actiefilm die je moeder zó oninteressant vindt dat ‘ie wel heel erg goed moet zijn. In Kandahar komt alles samen: een sterk verhaal, goede vechtscenes en heerlijk acteerwerk. Nóg niet overtuigd? Oké, we houden wel van een uitdaging. We geven je vijf redenen waarom je Kandahar echt in de bioscoop moet gaan checken.

Kandahar

Eventjes een héle korte samenvatting waar je naar gaat zitten kijken. Een CIA-agent vernietigt een hele kerncentrale en een vliegveld. Hij wordt ontmaskerd en heel kwaad-Afghanistan zit achter hem aan, ISIS, de Taliban, noem het maar op. De CIA laat hem zitten en de enige manier om nog levend weg te komen is een extractiepunt in Kandahar. Eén probleem, dat ligt 650 kilometer verderop.

1. Gerard Butler

Die CIA agent die zo diep in de shit zit, dat is er niet zo maar een. Hij wordt gespeeld door Gerald Butler. Een acteur die in zowel actiefilms als dramafilms zijn sporen meer dan verdiend heeft. Kennen we nog “ This is Sparta!” in 300 ? Dat was Gerald. Daarnaast was hij Clyde in Law Abiding Citizen, ‘ The Phantom’ in Phantom of the Opera, Mike Banning in Angel Has Fallen en ziet hij er ook als een redelijk doorgewinterde baas uit. Sterker nog: dat is 'ie ook.
kandahar 5 resultaat scaled

2. Actiethriller

Good Will Hunting is echt een hele goede film, maar die kun je misschien beter lekker thuis kijken. Ziet ook niemand dat je ondertussen een heel pak tissues hebt weg gejankt. Kandahar is nét even een ander verhaal. Deze man vernielt een kerncentrale en een vliegveld, en wordt daarna achterna gezeten door de meest moordlustige organisaties ter wereld. Dat is iets wat zich echt leent voor een groot scherm en uitmuntende bios-speakers.

3. De trailer

We hebben hieronder de trailer even bijgevoegd en jullie gaan ons niet wijsmaken dat dit je dit niet met een flinke bak gepofte mais, een ploppende beugelfles en een heerlijk zachte stoel onder je kontje willen gaan zien. Keiharde actie, prachtige vergezichten en puik acteerwerk, komt dat zien, komt dat zien.

4. Probleem in beeld

Soms, eigenlijk bijna altijd, zitten problemen net wat ingewikkelder in elkaar dan dat het lijkt. In veel Amerikaanse actiefilms in het Midden-Oosten wordt een simpele (en onterechte) scheiding gemaakt tussen de donkere bad-guy en de blanke badass CIA agent. Kandahar geeft die problematiek wat serieuzer weer. De situatie in Afghanistan zit ingewikkeld in elkaar en die complexiteit wordt goed weergegeven.

5. Realistische actie

Tuurlijk wil je soms gewoon shit zien ontploffen, zo simpel is het soms gewoon. Toch is het ook wel leuk als een film dan zijn best doet om dat ook af te beelden zoals dat in het echt zou gebeuren. Verwacht geen Kill Bill-achtige taferelen waarin Butler even 150 ‘bad guys’ eigenhandig naar de grond werkt. Scenes in donkere ruimtes zijn ook echt lastig te zien, precies zoals dat in het echt ook een lastige situatie is.
Als je nu nog steeds niet bij de bios om de hoek een plaatsje aan het reserveren bent weten we het ook niet meer. Ervan uitgaande dat je wél zin hebt in een bioscoopbezoekje met je kameraden: je kunt de eerste stoelen reserveren vanaf 8 juni. Bioscoopbezoekje incoming!
Delen met
Ook interessant