Ben je nou een enorme kaasliefhebber? Is de hapjestafel op het verjaardagsfeestje, waar de kaasblokjes op tafel staan, niet veilig met jou in de buurt? Dan hebben we nieuws voor je. Uit onderzoek blijkt dat kaas net zo verslavend is als drugs of alcohol.
In het verleden toonden studies al aan dat een stukje kaas goed is voor het geheugen, daarom wordt het zelfs aanbevolen bij het ontbijt. Daar zeggen wij geen nee tegen. Maar is de liefde voor kaas geen verslaving? Uit onderzoek van de University of Michigan, gepubliceerd in de National Library of Medicine , is kaas, net als alcohol, tabak en drugs, verslavend.
Samen met 500 studenten werd gekeken naar hun eetgewoonten. Hieruit kwam naar voren dat hun favoriete voedsel, met als grote winnaar, hoe kan het ook anders: pizza, uiteraard met kaas. We horen je denken, waar komt die verslaving van kaas vandaan? De verslaving die kaas creëert, komt eigenlijk voort uit het proces van het verwerken van het voedsel.
Wanneer eten meer vet bevatte en het bewerkt voedsel is, onderzoekers kwamen er zoa achter dat dit verslavend eetgedrag veroorzaakt. Volgens de studie is voedselverslaving ook een gevolg van gedragingen die in onze genen zitten. Hierdoor houden we voornamelijk van vetten van dierlijke oorsprong.
Wat betreft kaas, hierover zeggen de wetenschappers dat het ook caseïne bevat. Dit is een eiwit dat tijdens de spijsvertering opiaten afgeeft, ook wel casomorfines genoemd. Zoals de diëtist Cameron Wells, die aan deze studie deelnam, vertelde, “Casomorfines hebben invloed op de dopaminereceptoren en triggeren dit verslavende element.” Is de verslaving aan een goed stukje kaas gevaarlijk? Dan hebben we het geruststellende antwoord: nee, godzijdank. Maar net zoals met alcohol, doe het met mate.