Wetenschappers denken de werking van de K-hole bij ketamine te hebben ontdekt

15 jul 2020, 20:00 Entertainment
ketamine
Een van de meest populaire drugs van dit moment is ketamine. Ook wel afgekort als keta, of ket. Van origine heeft een functie om paarden te verdoven, dus niet zo gek dat een mens hier wat raar van kan gaan doen. Als je te veel neemt, kan je zelfs in een zogeheten K-hole terechtkomen. Een mysterieus fenomeen, waar wetenschappers nu per ongeluk de werking van ontdekt lijken te hebben.
Mocht je regelmatig op een technofestival of aansluitende after zijn geweest, dan zal het witte goedje je wellicht wel eens zijn aangeboden. Misschien heb je wel eens een nakkie genomen. Aangezien jij met je nieuwsgierige, klikgrage vingertjes naar dit artikel bent afgereisd, achten wij de kans daarvan best reëel. Boefje dat je bent. Maar hé: wij oordelen niet. Wel gaan we je die K-hole effe uitleggen.
https://giphy.com/gifs/southparkgifs-l2Sq0u8dznQXLl4LC

Wat is een K-hole

Wat is dat eigenlijk, een K-hole? Drugsinfo.nl weet het als volgt te omschrijven: “Wanneer gebruikers een (te) hoge dosis ketamine nemen, kunnen zij in zeer sterke mate beleven dat er een scheiding optreedt tussen lichaam en geest (dissociatie) en ook kunnen zij het gevoel hebben (bijna) dood te gaan. Dit wordt een K-hole genoemd.”
Volgens de keta-snuivers die het hebben ervaren kun je je niet meer bewegen en praten is ook onmogelijk. In de tussentijd ga je door een tunnel op weg naar het licht. Je begeeft je bijna in een andere wereld. Het klinkt ons niet per se heel feestelijk in de oren. De een gaat er hartstikke lekker op, de ander vindt het maar een griezelige bedoening.
https://giphy.com/gifs/cocaine-SuwONq8oWTU52

Onderzoek

Nu heeft een groepje wetenschappers van de Universiteit van Cambridge per ongeluk een ontdekking gedaan. De mannen van het lab waren bezig om hersengolven van verdoofde dieren te bestuderen, als onderdeel van een onderzoek naar het effect van therapeutische drugs op mensen met de ziekte van Huntington. Een ziekte die zenuwcellen in de hersenen afbreekt, met allerlei narigheid en onhandigheid tot gevolg.
Tijdens het experiment werd ketamine aan schapen toegediend. Zo kreeg een deel van de schapen 12 milligram. Zes schapen kregen een enkele dosis van 24 milligram. Daarna gingen de wetenschappers hun hersenactiviteit bekijken. Daaruit bleek dat de schapen ongebruikelijke hersengolfactiviteit vertoonden toen ze uit hun verdoving kwamen. Dit is weer te verklaren voor de dissociatieve en hallucinerende effecten van keta. Maar wat bleek? De schapen met de dubbele dosis leken voor een periode van een paar minuten zelf helemaal te stoppen. Volgens de onderzoekers zou dit de k-hole kunnen verklaren.

Uitleg

We laten het professor Jenny Morton even uitleggen: “Toen de schapen uit hun ketaminetrip kwamen, was hun hersenactiviteit erg abnormaal. De timing van de ongebruikelijke hersenactiviteitpatronen bij de schapen komt overeen met het moment waarop menselijke ketaminegebruikers het gevoel krijgen dat hun hersenen losgekoppeld zijn van hun lichaam. Het is waarschijnlijk dat de hersentrillingen die door de drug worden veroorzaakt er misschien wel voor zorgen dat de informatie van de buitenwereld niet meer normaal wordt verwerkt.”
https://giphy.com/gifs/originals-stick-around-professor-t-urtle-l378qlAEo7uMykuFq
Bij vijf van de zes schapen stopte de hersenactiviteit binnen twee minuten, terwijl er een schaap (het zwarte schaap) was waarbij de hersenen voor een paar minuten stopten. Iets wat wetenschappers nog nooit eerder hebben waargenomen.
Toen de schapen leken te slapen, waren hun hersenen ook volledig uit. Toen er weer hersenactiviteit zichtbaar was, werd die afgewisseld met hoge en lage frequenties. Dat zou volgens de onderzoekers weer de reden zijn achter de hallucinerende effecten van ketamine. “Een paar minuten later functioneerden de hersenen van de schapen weer normaal. Het was net alsof ze aan en uit waren gezet”, zeggen de wetenschappers.

Verklaring

Volgens de slimme Cambridge-koppen is het voor het eerst dat de waargenomen hersenverschijnselen de effecten van een k-hole verklaren. “De out-of-body-ervaring en de staat van volledige vergetelheid die daaruit voort kan komen, kunnen verklaard worden met onze metingen van de hersengolven van schapen die verdoofd zijn door ketamine.”
Zij vervolgt: “De dissociatieve toestand die door ketamine wordt veroorzaakt is vrijwel zeker een van de aantrekkingen om de drug recreatief te gebruiken, en het lijkt erop dat de totale stopzetting van corticale activiteit overeenkomt met het fenomeen dat bekendstaat als ‘k-hole’ – waar sommige ketaminegebruikers naarstig naar op zoek zijn.”
Nou, weet je dat ook weer als je het pretpakket in handen hebt. Heb je tenminste wat leuks te vertellen als je de volgende keer naar een k-hole op zoek gaat. Maar zoals alle genotsmiddelen moeten we erbij zeggen: geniet, maar doe het met (je) mate(n). Eerder werd al bekend dat het kan helpen tegen migraine . Je moet in elk geval sowieso altijd uitkijken dat je het niet per ongeluk aan de gasten op je bruiloft serveert .
Delen met
Ook interessant