Sef leeft nog steeds de leven

sep 17 2018, 17:00 Entertainment
Sef is een alleskunner. Hij is popartiest, rapper, grafisch vormgever en heeft een podcast samen met Pepijn Lanen. Het grote publiek kent hem vooral van hits als Tijdmachine , Diamanten en De Leven . Tijd om eens even met hem te babbelen over zijn nieuwe plannen. Hij zit namelijk alles behalve stil. Zo is hij druk bezig met een nieuwe plaat en wordt hij ambassadeur van het Japans kledingmerk Uniqlo.
Sef! Wat doe jij op een dag?
Goeie vraag! Ik ga zo vaak mogelijk sporten in de sportschool. Daarvoor ben ik met allerlei andere dingen bezig. Zoals mijn zoontje ontbijt geven en hem aankleden. Ik ga regelmatig naar Top Notch, daar doe ik veel voor, of ik ga naar de studio. Ik ben meestal ieder dag al vroeg in de weer. Vandaag was ik effe in IJmuiden bij een studiosessie van iemand. Even wat inspreken. Ik sjees alle kanten op.
In 2011 kwam jouw eerste soloplaat ‘de leven’ uit. Leef je nog een beetje de leven?
Ja, het is weer anders geworden.
In positieve zin?
Jazeker. Het is grappig hoe deze term een eigen leven is gaan leiden. Voor mij ging het er meer over hoe raar alles is. En dat is eigenlijk nog steeds wel zo. Kijk maar naar de tegenstellingen, er kunnen grote verschillen zitten tussen de momenten.
Zie jij jezelf meer als een rapper of als een popartiest?
Die keuze is aan de luisteraar. Het interesseert mij niet zoveel hoe je me noemt. Ik zie mezelf meer als een maker. De meeste dingen die vet zijn kun je niet vastpinnen. Ik maak gewoon dingen. Ik wil me niet beperken door mezelf rapper of popartiest te noemen.
Je bent aardig productief. Vorig jaar kwam je laatste plaat uit en nu hebben we vernomen dat er al heel snel een nieuwe plaat van je uitkomt.
Ik ben inderdaad bezig met nieuwe muziek. Het gaat net als de twee laatste albums die ik heb gemaakt best wel veel kanten op. Evenals eerder ben ik aan het kijken hoe breed ik dit project in kan gaan, zonder dat het de samenhang verliest.
Wat voor project gaat het worden, veel samenwerkingen?
Niet heel veel. Ik zie dat later wel. Ik maak eerst een nummer en dan kijk ik wel of ik daar iemand aan toe wil voegen.
Wat is je favoriete track van je nieuwe plaat?
Meerdere! Het is meer dat muzikale ding waar ik nog opzoek naar ben. Er wordt zo ontzettend veel muziek gemaakt. De meeste rap wordt door jonge mensen gemaakt, voor vooral een jonger publiek. Ik heb het idee dat er ook veel oudere mensen zijn van rap houden, maar zich minder goed kunnen identificeren met de rap voor jongeren. Ikzelf heb dat ook wel. Ik ben nu heel veel dingen aan het maken die goed bij mijzelf passen.
Je hebt flink wat hits geproduceerd. Aan welke hit bewaar je de beste herinneringen?
Het zijn allemaal gebeurtenissen die uit elkaar zijn voortgekomen. Ik had De Leven niet kunnen schrijven als ik de gebeurtenissen met The Opposites en Dio niet had meegemaakt. De Leven is wel iets wat telkens weer terug blijft komen, terwijl het niet eens een hit was. Het is later een soort van hit geworden.
Je hebt ook meegewerkt aan de enorme hit Tijdmachine. Als jij in zo’n tijdmachine kon stappen naar welk moment zou je dan gaan reizen?
Een hele goede vraag. Ehm… Ik denk dat dingen tof zijn omdat je ze voor de eerst keer meemaakt. Ik hoef het niet! Ik ben cool. Alles komt zoals het komt. Natuurlijk ben ik super benieuwd naar de toekomst. Het is gewoon leuk dat het langzaam in real time gaat.
Je hebt met grote flinke namen samengewerkt. Welke samenwerking vond jij een van de tofste?
Heel veel dingen uit die tijd waren leuk. Alles met Dio sowieso! Het is gewoon heel vet als je met vrienden muziek kan maken en dat mensen het ook nog willen horen zodat je kan optreden.
Welke namen staan er nog op jouw verlanglijstje?
Ik heb bijna iedereen met wie ik dat zou willen al wel gehad. Ik vind over het algemeen Nederlandse rappers het meest interessant, zeker als het gaat om tekstschrijven gaat. Buiten Nederlandse hip-hop heb ik niet zoiets van oh dat kan ik niet, of dat wil ik ook. Zonder arrogant te klinken. Het is een compliment aan de Nederlandse Hip-hop.
Nederlandse hip-hop is ontzettend rijk.
Maar echt. En tekstueel heel sterk. Niet alles natuurlijk. Shit hoort er ook bij haha.
Sef
Samen met Pepijn Lanen maak je ook een podcast New Emotions. Hoe is dat om te doen?
Het is heel leuk. Het is tof om lange gesprekken te hebben zonder dat iemand je stoort. Er zijn mensen langs geweest die we al kenden, maar met wie je niet vaak twee uur lang face to face praat. Het mag alle kanten opgaan. We krijgen veel leuke reacties op de podcasts, ook over dat ze ons beter leren kennen. Wij geven gewoonlijk zelf nooit lange interviews.
Je wordt geroemd om je visuele skills. Maakt je albumhoezen zelf en regisseert ook je eigen videoclips. Waar komen die grafische skills vandaan?
Het is interesse. Ik denk dat het eigenlijk met al die dingen zo is gegaan, daarom noem ik mezelf liever maker. Als iets mij prikkelt en ik denk oh shit dit wil ik ook kunnen, dan ik krijg ik ideeën. Ik ga het dan uitvoeren! Het zijn meestal dingen die ik nog niet eerder heb gedaan. Er zijn niet veel dingen waarvan ik denk dat ik het ik niet kan maken, maar dat ik het nú niet kan maken. Ik heb wel grafische vormgeving ervaring, al jarenlang. Het is eigenlijke dezelfde soort spier die je ook gebruikt voor het tekstschrijven en videoclips maken.
Het komt uit allemaal uit dezelfde bron?
Jazeker.
Voor welke artiest zou je nog een keer een albumhoes willen creëren?
Ik denk vaak bij Amerikaanse dingen van; dat kan beter. In Nederland heb ik al best wel veel toffe dingen gedaan. Ik zou in Amerika wel iets groots willen doen misschien voor bijvoorbeeld Beyonce of Rihanna. Haar laatste albumhoes Anti vond ik heel lelijk.
Ik zag dat er nog geen nieuwe shows op je website staan. Ga je in de toekomst de bühne weer op?
Ik ga weer spelen wanneer de nieuwe muziek uit is. Ik heb best wel lang dezelfde muziek gespeeld, dat was wel heel leuk. Maar het is straks veel leuker om met nieuw materiaal te komen en dan weer te gaan spelen.
Wanneer komt de nieuwe plaat?
Als ik data ga noemen, moet ik me daar weer aan gaan houden. Ik ga het gewoon lekker afmaken.
Je staat erom bekend dat je er altijd goed uit ziet. Je was genomineerd als best geklede man in 2012. Wat is jouw geheim?
Ik denk doordat ik gewoon alleen maar dingen koop die kwalitatief goed zijn en echt mooi zijn. Dat je niet alleen items koopt die trendgevoelig zijn, maar gewoon kledingstukken die vet en tijdloos zijn. Je kan dan eigenlijk niet misgrijpen. Vier mooie kledingstukken bij elkaar is op zich wel een mooie outfit.
Ben je wel eens in Japan geweest?
Ik ben er twee keer geweest. De eerste keer kwam ik er om een videoclip te maken, niet voor mezelf trouwens. Ik wilde er al heel lang heen en was altijd al gefascineerd door de cultuur en ook de manier waarop zij andere culturen interpreteren zoals de Amerikaanse cultuur en rap. Het is gewoon een heel bizar land. Ik vond het de eerste keer zo tof dat ik nog een keer gegaan ben, eigenlijk alleen nog maar in Tokyo. Ik heb het idee dat ik daar nog 4 keer heen kan gaan voordat ik de rest ga zien. Er is in die stad zoveel te zien. Je hoeft niks te doen, je kan ook gewoon rondlopen en om je heen kijken. En in de knoei komen met de taal.
Je bent nu ook het gezicht van het Japanse kledingmerk Uniqlo. Wat ga je voor ze doen?
We hebben een campagne gemaakt met meerdere mensen uit Amsterdam. Wij werden uitgezocht als ambassadeurs door onze levensstijl en wat wij proberen bij te dragen bij de stad. Mooie dingen maken.
Heb je verder nog toffe toekomstplannen?
Ik heb altijd zoveel pannen tegelijkertijd op het vuur staan. Ik kijk niet echt vooruit. Uit het ene project komt meestal het volgende rollen. Zo is het met de podcast ook gegaan, we moesten daar een beetje vroeg mee zijn, want dan hadden we een voorsprong. Hierdoor worden we nu voor super veel andere dingen gevraagd, bijvoorbeeld voor het filmfestival. Zo rol ik graag mijn leven door.
Filmfestival? Vertel!
We hebben een avond georganiseerd waarin we gaan praten met multidisciplinaire makers om te kijken wat ze inspireert en hoe wij er dan ook weer van kunnen leren. We gaan daar een podcast live doen met publiek én met Willem de Bruin en Victor Ponten erbij. Ik ga volgens mij ook nog 2x optreden daar en daarnaast nog iets presenteren, een soort Q&A. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij gaan we zelfs nog een paar gouden kalveren uitreiken. Dat is wel heel tof.

Favorieten van Sef

Film:The Big Lebowski.
Super weird en origineel, maar wel heel goed kijkbaar. Iedere keer ontdek je weer nieuwe dingen in de film.
Artiest:Michael Jackson.
Het is makkelijk om te zeggen, omdat het afgesloten is. Je ziet wel vaker dat artiesten wanneer ze wat ouder worden van hun voetstuk vallen.
Muziekalbum:Bad van Michael Jackson.
Een van de eerste albums die me van het begin tot het einde pakte .
Albumhoes:Ehmm. Jezus. Kom ik zo op terug, oké? Stad: Een mix van Tokyo, Amsterdam, LA en New York
Festival:Lowlands is het vetst. Reis:
Een hele vette treinreis door Amerika. Van New York naar Minneapolis. Dat was echt heel gaaf.
Maaltijd:Als het maar pittig is. Mexicaans is lekker. Albumhoes:
Power van Ice-T. Dat is zo vet. Het is zo super stijlvol.
Tekst: Vincent Corjanus
Delen met
Ook interessant