Google Home is sinds kort ook beschikbaar in Nederland en om wat mensen hier kennis mee te laten maken, besloot Google een appartementje te huren en volledig te voorzien van Google Home, zodat wij kunnen checken of dat nou een beetje relaxed is.
Nou ja, appartementje. Zeg maar gerust dikke mansion. Het appartement is pal naast het Rijksmuseum gevestigd, in een van de duurste wijken van onze hoofdstad. Buurtje PC Hooftstraat, dus dan weet je het wel.
Het is ook een waanzinnig mooi appartement (170 m2). Een heel hoog plafond met kasten waarvoor je een ladder nodig hebt om je spullen op te bergen, een kookeiland die van alle gemakken is voorzien, een wijnkast, twee slaapkamers, twee badkamers met regendouche en ligbad, een riante woonkamer met dikke televisie, een kamer voor de nanny (met eigen ingang) en natuurlijk een lift in je huis voor als je te lui bent om de trap te pakken. Maar we zijn hier niet om een appartement te bewieroken wat we toch never nooit kunnen betalen, maar voor serieuze praktijktest van de Google Home. Google Home ligt in het verlengde van de Google Assistent op je telefoon
. Hij assisteert je bij alles in je huis. Dus kom je thuis en zeg je: ‘Hey Google, kun je de lampen aanzetten’, en vervolgens gaan de lampen aan. Je hebt honger en je hebt een halve kip gehaald, maar die moet nog even worden opgewarmd. Dus roep je ‘Hey Google, kun je de oven 15 minuten voorverwarmen’ en vervolgens gaat de oven aan. Natuurlijk heb je keihard gewerkt en al die tijd heb je je al zitten verheugen om met je voeten op de bank te ploffen en het tweede seizoen van Ozark verder te bingen, dus roep je ‘Hey Google, zet Ozark aan op Netflix’ en Netflix wordt opgestart en gaat verder waar je bent gebleven (voetnootje: als je muziek en Netflix wil bedienen op je tv heb je wel een Google Chromecast nodig).
You get the point. Natuurlijk weten we wat er allemaal mogelijk is qua technologie, maar dit is wel weer zo’n mijlpaaltje dat je in de praktijk ervaart dat the future now is. Besef even dat dit over een paar jaar de standaard is hè. Jij dirigeert met je stem een robot in je huis, die vervolgens je wensen in de praktijk brengt of je van de gevraagde informatie voorziet (staat er een file op de A4? Hoe lang is het fietsen naar het Centraal Station?).
Verder kan Google Home je van recepten voorzien, moppen vertellen, je wekker instellen, je verwarming hoger zetten, je een goedemorgen toewensen, de weersverwachting mededelen, je het laatste nieuws vertellen en je favoriete Spotify-playlist aanzetten of zeggen wat Ajax of PSV hebben gedaan in de Champions League. Alles wat in je huis ‘smart’ is, kan connecten en door Google Home worden bediend. Wat wel frustraties op kan leveren is als ‘ie een verzoek niet begrijpt en antwoordt met: ‘Ik weet niet hoe ik je hiermee kan helpen’. Maar het is een lerend apparaat, dus hij wordt slimmer met de tijd. Bovenal is het ingenieuze en verbluffende voorbode op wat de toekomst voor ons in petto heeft, want dat deze technologie binnen een decennium in ons menselijk leven is geïntegreerd, lijkt ons een zekerheidje.