Nederlandse Google Assistent is weer nieuwe stap in onze toekomst

Redactie 10 aug 2018 Entertainment

Deze week waren we bij Google te gast om wat uitleg te krijgen over net geïntroduceerde Google Assistent. In het buitenland was ‘ie al een paar jaar beschikbaar, maar Nederland liet nog even op zich wachten. Tot nu.

De Google Assistent zit op elke Android en iOs smartphone en helpt je met alle situaties in het dagelijks leven. Het is de directe concurrent van services als Siri (Apple), Alexa (Amazon) en Cortana (Windows). Googles missie is om alle beschikbare informatie op het internet te organiseren en beschikbaar te maken en dit is echt een next step. Het werkt supereasy. Je zegt ‘Oké Google’ of je houdt op je Android de homebutton ingedrukt, waarna de Google Assistent verschijnt. Op een iPhone werkt dat nog niet, omdat daar achter de homebutton Siri verschuilt zit. Vervolgens kun je praten tegen en met je Google Assistent. Daardoor hoef je niks meer zelf op te zoeken op je telefoon, want dat doet je nieuwbaken PA gewoon voor jou.

Google Assistent

Nieuwe vriend erbij

Zeg ‘Bel de FHM-redactie’, dan belt ‘ie de FHM-redactie. Zeg ‘Open Better Call Saul in Netflix ’, dan opent ‘ie de serie en gaat precies verder waar je was in het seizoen. Maar je kan ‘m ook vragen naar de beste Indonesische restaurants in je favoriete stad, of ‘ie voor morgenochtend om 08:00 uur de wekker wil zetten of de nieuwe FHM Playlist in Spotify even op te zetten. Je zegt ‘Ik wil graag een ticket naar Rome bestellen voor 25 september’ en Google vertelt je binnen een seconde wat de goedkoopste vluchten zijn en hoe lang die erover doet. Alsof je een nieuwe vriend erbij hebt die alles voor je doet. Homies 4 life je weet zellufff.

Google Assistent ticket bestellen

Blijft doorleren

Serieus indrukwekkend wat ‘ie allemaal kan en weet. Dat alles dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning. Dat laatste zorgt ervoor dat ‘ie nieuwe dingen zal blijven leren en zich zo door blijft ontwikkelen en dus alsmaar beter worden. Het is bovendien echt speciaal voor Nederland gemaakt. Dankzij jarenlange investering in Natural Language Processing, snapt ‘ie de Nederlandse taal. Om een voorbeeld te geven: wij zijn zo’n beetje het enige land ter wereld dat met een appje , een WhatsApp bericht sturen bedoelt. Dus snapt ‘ie ook dat je een appje naar bijvoorbeeld je vriendin wilt sturen.

Samenwerking met bedrijven

Naast samenwerkingen met Spotify, Netflix en WhatsApp hebben ook talloze andere bedrijven hebben zich al aangesloten bij Google Assistent, waardoor je heel makkelijk kunt communiceren met die bedrijven. Bedrijven als ING, KLM, MediaMarkt, NOS, en Unilever hebben bijvoorbeeld al een Action on Google gemaakt. Jij zegt tegen Google ‘Praat met MediaMarkt’, en Google haalt MediaMarkt er voor je bij.

Google Assistent mop

Humor van Google Assistent

En dan kun je er nog mee lachen ook! Vraag of ‘ie nog een leuke mop weet en hij schudt de oneliners uit z’n zak als je hilarische oom die in topvorm verkeert op je neefjes verjaardag. De kwaliteit van de grappen zijn nog niet van niveautje Patrick Laureij, maar het begin is d’r. Naast de grappen en grollen zit er in de dagelijkse communicatie ook wel een dosisje humor verwerkt. Vraag of ‘ie z’n technologische Apple-vriendin Siri kent en hij antwoordt met: ‘Vraag je dit nou Siri-eus?’, of iets met appels zoals hieronder.

Google Assistent Siri

Dus?

De Google Assistent is echt weer een futuristische toevoeging aan onze toekomst Had twintig jaar geleden gezegd dat je tegen een mobieltje kon praten en die alle informatie zo uit z’n plastic omhulsel schudt en je was zo op de brandstapel gegooid vanwege hekserij. Google is lekker bezig de wereld alleen maar makkelijker te maken. Denk aan opties als de Google Lens die objecten en producten herkent of Google Translate waardoor je opeens meisjes kan versieren in vloeiend Italiaans. De Google Assistent (hier nog veel meer info) is niet alleen in smartphones beschikbaar, maar verschijnt in steeds meer producten. Denk aan geluidsinstallaties, televisies, auto’s, koptelefoons of zelfs koffiezetapparaten. Die televisie bijvoorbeeld. Eerst moest je afstandsbediening pakken, andere afstandsbediening pakken, op het goede kanaal zetten, Netflix opstarten, scrollen naar de juiste serie. Zo. Veel. Handelingen. Nu roep je gewoon naar je TV ‘start Netflix’ en je komt gelijk waar je bent gebleven met je film of serie. Over een tijdje hoef je alleen nog maar wat te roepen en de televisie springt aan, de motor van de auto begint te draaien, het kopje koffie wordt voor je gezeten je favoriete ochtendmuziek komt uit je speakers.  Nog even en we hoeven alleen nog maar onze benen op tafel te leggen, druiven op te eten die we krijgen gevoerd door een robot en alleen nog maar slimme apparaten te vertellen wat ze voor ons moeten doen.

Tekst: Chris Riemens
Foto’s: Google

Reageer op artikel:
Nederlandse Google Assistent is weer nieuwe stap in onze toekomst
Sluiten