Zie je vandaag een collega met een paarse trui, broek of iets anders rondlopen, dan weet je genoeg. In de slaapkamer blijft het niet bij doggy style, de missionaris of 69. De nodige attributen of bijzondere handelingen worden uit de kast gehaald om de boel een beetje op te spicen. Het is vandaag wereldfetisjdag oftewel Fetisj Friday. Met een paars kledingstuk vragen we aandacht voor deze bijzondere dag!
De liefde bedrijven op vreemde plekken of op onhandige momenten is geen fetisj, dat is een wilde fantasie. Een fetisj is iets heel anders. Het is een voorliefde, zeg soms maar gerust obsessie, voor een bepaald voorwerp of een bepaald lichaamsdeel dat bij strelen of aanraken een seksuele opwinding veroorzaakt. Misschien stijgt het bloed wel naar je jonge heer van naaldhakken, verkleedkleding, rubber of voeten.
Taboe
Er hangt nogal een taboe rondom de fetisj. Je kan het zo gek niet bedenken of mensen hebben er een fetisj voor. Ook zijn er bekende fetisjen, zoals BDSM of rollenspellen. Fetisjisten, mensen met een fetisj, kun je onderverdelen in twee categorieën. De exclusieve en de niet-exclusieve fetisjist. Een exclusieve fetisjist raakt alleen opgewonden van een specifiek voorwerp, lichaamsdeel of gedrag. De niet-exclusieve fetisjist wordt ook nog wel nat van ‘gewone’ seks.
Bijzondere fetisj
Ervaringsdeskundige en therapeut Laura Ledel vertelt over een aantal opmerkelijke fetisjen. Zo was er een vrouw die zwaar opgewonden werd van de Berlijnse Muur. Ze deed er alles aan om maar in de buurt van het brokstuk te komen. Ook heeft Ledel iemand in haar praktijk gehad die niet opgewonden kon raken zonder vioolstandaard. Een andere client werd geil van een ouderwetse kappersstoel met een kapperslaken om zich heen. Zal er een bordje 'pas op natte vloer', na een knipbeurt staan?
Hoe ontstaat een fetisj
Het is niet eenduidig hoe een fetisj ontstaat. Meestal ontstaan ze al in de vroege jeugd bij een toevallige gebeurtenis. Deze ervaring kan jaren later als seksuele of erotische situatie worden herkend. De hersenen maken een koppeling tussen de gevoelens. Et voila! De fetisj is geboren. Het hebben van een fetisj kan lastig zijn. Vooral wanneer deze nogal bijzonder is, zoals een luierfetisj. Het kan namelijk nogal lachwekkend zijn. “Natuurlijk mag je lachen om een fetisj, dat geeft ontspanning. Als het maar in een sfeer van acceptatie en respect is”, zegt Lendel in het NoordHollands Dagblad.