De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Artsen zijn er voor de derde keer in de geschiedenis in geslaagd iemand te genezen van het hiv-virus; het virus dat aids veroorzaakt. Het gaat om een vrouw die, naast hiv, ook nog eens leukemie had. Zij werd behandeld met een navelstrengbloeddonatie. Vrij bijzonder klinkt dat, maar het heeft er toch echt voor gezorgd dat het hiv-virus verdwenen is uit haar lichaam.
"Dit is een inspiratie voor onderzoekers", vertelt een aids-expert aan The New York Times. Dat deze vrouw een vrouw met een kleurtje is, noemen de onderzoekers ook erg belangrijk. "Niet alleen wetenschappelijk, maar ook qua maatschappelijke impact is dit belangrijk."
Hiv-virus
Het virus is een wereldwijd bekend fenomeen. Het komt vrijwel nooit voor dat patiënten genezen van hiv. Voor zover bekend, was dat slechts twee keer eerder het geval. Met medicijnen is het virus goed te behandelen; genezing leek echter onmogelijk. Toch waren er dus al
twee mensen bij wie dit gelukt is. Bij de Amerikaan Timothy Ray Brown verdween het virus in 2007 uit zijn bloed na een beenmergtransplantatie. De tweede gelukkige was de Britse Adam Castillejo. Hij kreeg in 2016 een soort gelijke behandeling. Beide gingen hiv vrij het leven weer in, maar kregen wel te maken met zware bijwerkingen.
Minder voorwaarden
De vrouw, die als derde persoon ooit genezen is aan hiv, kreeg dus een transplantatie met navelstrengbloed. Dat het virus verdween na een behandeling met navelstrengbloed, wordt gezien als een hoopvol signaal. Er zitten minder voorwaarden aan deze transplantatie, waardoor artsen het zien als een gunstige nieuwe optie. Navelstrengbloed bevat veel stamcellen en het DNA hoeft niet te nauw te matchen met de ontvanger. Dit kan heel goed een nieuw stap in de wetenschap zijn, als het gaat om genezing van mensen met het hiv-virus. Dat zou helemaal geweldig zijn.