Doelpunt bij Marokko - Argentinië na twee uur afgekeurd: "Wat een circus"

jul 25 , 11:06 Entertainment
gtq6m8uxaaavadn
Terwijl de officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen nog in de startblokken staat, barstte het olympisch voetbaltoernooi al in volle hevigheid los. In een zinderende clash tussen Marokko en Argentinië was het uiteindelijk de videoscheidsrechter (VAR) die de wedstrijd besliste op een manier die nog nooit is vertoond. De Atlas Leeuwen leken met de overwinning naar huis te gaan, maar een late goal van Argentinië zorgde voor ongekende ophef.
Marokko begon voortvarend aan de wedstrijd en wist al snel een 2-0 voorsprong te bemachtigen dankzij twee rake schoten van Soufiane Rahimi. Argentinië wist vlak voor rust de spanning terug te brengen met een doelpunt van Giuliano Simeone.
Een lange blessuretijd van maar liefst 16 minuten, veroorzaakt door organisatorische strubbelingen, gaf Argentinië in de laatste seconden de kans om via Cristian Medina gelijk te maken. Nadat deze gelijkmaker werd gemaakt moesten de ploegen haastig het veld verlaten door een explosie van een vuurwerkbom, terwijl een grote groep Marokkaanse fans het veld bestormde.

VAR

Aanvankelijk leek het erop dat het doelpunt van Medina geldig was verklaard, waarop de wedstrijd abrupt werd beëindigd en beide teams naar de kleedkamers vertrokken. Er was echter nog niet afgefloten. Later bleek uit videobeelden dat er een buitenspelgeval aan de gelijkmaker voorafging, waardoor het doelpunt alsnog werd afgekeurd na bijna een uur durende VAR-check.

Marokko - Argentinië

De spelers werden teruggeroepen voor de resterende minuten, waarin het annuleren van de gelijkmaker pas op het veld duidelijk werd voor de Argentijnen. Uiteindelijk, twee uur na het omstreden doelpunt, werd de wedstrijd afgesloten met een 1-2 overwinning voor Marokko. De extra drie minuten speeltijd waren voor de Marokkanen genoeg om hun voorsprong te verdedigen en de zege veilig te stellen.

Boosheid

De Argentijnse coach, Javier Mascherano, voormalig speler van FC Barcelona en Liverpool, was na afloop laaiend. “Dit toernooi is al vanaf het begin een fiasco. Gisteren is er nog bij ons ingebroken, kostbare spullen zijn gestolen. En dan de wedstrijd zelf, een schande. Het veld werd herhaaldelijk betreden door onbekenden, vuurwerk werd naar ons gegooid. En die goal... zeiden ze dat het om veiligheidsredenen was uitgesteld. Er werd niets gezegd over een VAR-check. Later werd zelfs gesuggereerd om de wedstrijd helemaal te staken. Zo’n circus heb ik nog nooit meegemaakt.” De Argentijnen hebben officieel een klacht ingediend bij de FIFA.