Wetenschappers aan de Universiteit van Oxford werken aan een poeder dat maar liefst 133 miljoen euro per gram kost. Yep, dat is wel even een klein beetje duurder dan de gram coke die je op de gemiddelde zaterdagavond laat leveren. Maar dit is niet een of andere bizarre marketingstunt, maar pure wetenschap. Dit magische goedje, met de lange naam Nitrogen Atom-Based Endohedral Fullerenes, heeft het potentieel om onze GPS-systemen een flinke update te geven.
Voor briljante wetenschappers is het slechts een ‘simpel idee’. Dit poeder kan helpen om atoomklokken te verkleinen tot een formaat dat in je telefoon past. Atoomklokken zijn essentieel voor GPS-systemen omdat ze tijd tot op de nanoseconde meten. Dat zorgt ervoor dat je locatie nauwkeurig wordt bepaald, maar de huidige klokken zijn zo groot als een kamer. Met dit poeder kan die technologie letterlijk in je broekzak of zelfs je nieuwe iPhone passen.
Allereerst kunnen navigatie-apps zoals Google Maps of Kaarten een stuk nauwkeuriger worden. Geen gezeik meer met verkeerde afslagen of verdwalen in tunnels. Zelfs de zelfrijdende auto’s van Tesla zouden er veiliger door worden, omdat ze dankzij dit poeder hun positie tot op de millimeter nauwkeurig kunnen bepalen. Dus geen botsingen op smalle landweggetjes ergens in de Alpen meer, zelfs niet als de verbinding zwak is.
Waarom is dit nou zo duur? De naam ‘fullerenes’ verwijst naar de structuur van dit poeder: een piepkleine koolstofkooi met een stikstofatoom erin. Deze high-tech kooien zijn extreem lastig te maken, wat meteen de astronomisch hoge prijs verklaart. Maar volgens de onderzoekers is het slechts een kwestie van tijd voordat deze technologie klaar is voor massaproductie.
Het kan dus nog even duren voordat jouw iPhone deze geavanceerde GPS-chip inbouwt. Tot die tijd blijft dat tunnelmomentje nog even een kwestie van geduld, of een goeie ouderwetse papieren kaart.