De man die de loterij hackte (en nog steeds verloor)

02 apr , 13:00 Entertainment
67ecf5e6cde81

Iedereen droomt ervan: de jackpot winnen, champagne poppen en nooit meer een vinger uitsteken. Eddie Tipton ut Amerika dacht een paar jaar geleden dat hij de cheatcode had gevonden. Als IT-directeur bij de Multi-State Lottery Association (MUSL) had hij toegang tot de systemen die de loterijtrekkingen regelde. En als er één iemand was die wist hoe die systemen werkten, was hij het wel. Zijn idee? Een stukje geheime code schrijven dat ervoor zorgde dat hij en zijn maten precies wisten welke nummers zouden vallen. Geniaal? Zeker. Waterdicht? Absoluut niet. Sterker nog, het werd de grootste loterijoplichting ooit in Amerika.

Tipton programmeerde in 2010 een slimme hack in de Random Number Generator (RNG), de software die de winnende lotnummers bepaalt. Op specifieke dagen zorgde zijn code ervoor dat de getallen niet echt random waren, maar slechts uit een paar opties kwamen. Zo werd het gokken ineens kinderspel. Vervolgens liet hij vrienden en familie loten kopen met die nummers. De winsten stroomden binnen: miljoenen dollars verdwenen op mysterieuze wijze in de zakken van Tipton en zijn kring. Geen argwaan, geen rode vlaggen. Het perfecte misdrijf. Totdat hij zijn eerste domme fout maakte.

De domme fout die alles verpestte

In 2010 werd een winnend lot met een jackpot van 15 miljoen euro gekocht in Iowa. Maar er gebeurde iets vreemds: niemand claimde het. Weken gingen voorbij. Maanden. En toen, plotseling, probeerde een schimmige derde partij via een trust het geld op te eisen. Klinkt als een slecht doordacht script voor een B-film, en de loterij organisatie rook direct onraad. Ze startten een onderzoek.

Toen ze de winkel beelden terug keken, zagen ze een man in een hoodie het lot kopen. Vaag vermomd, maar net niet genoeg. Zijn lichaamshouding, zijn manier van betalen, zelfs zijn stem, collega’s herkenden hem meteen. Eddie Tipton, de man die verantwoordelijk was voor de beveiliging van de loterij, had zichzelf op camera gezet als een amateuristische kruimeldief.

Game over: 25 jaar de bak in

De onderzoekers roken bloed en groeven dieper. Wat ze vonden? Nog meer verdachte winsten, verspreid over meerdere staten, en een patroon dat ze rechtstreeks naar Tipton leidde. De autoriteiten ontdekten dat hij jarenlang de loterij had gemanipuleerd en minstens 24 miljoen dollar(ongeveer 22 miljoen euro) had opgestreken.

Het spel was uit. Tipton werd gearresteerd, bekende schuld en kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar. Ook zijn broer en andere handlangers werden opgepakt. Het geld? Opgegaan in rook.

De ultieme ironie

Met zijn IT-skills had Tipton op een legale manier multimiljonair kunnen worden. Silicon Valley had op hem gewacht met open armen. Maar nee, meneer koos voor de shortcut en eindigde als de man die letterlijk zijn eigen systeem hackte en zichzelf verraadde.

Moraal van het verhaal? Als je het lot probeert te faken, zorg dan in ieder geval dat je niet zelf op camera staat. Of, weet je wat? Koop gewoon een normaal lot en hoop op geluk. Minder spannend, maar je hoeft er in elk geval geen gevangenis uniform voor aan te trekken.

Delen met
Ook interessant