Crazy: oudste wijn ooit van 2000 jaar gevonden in Spanje

jun 19 , 19:58 Entertainment
66729f5261fab
Een heerlijk wijntje op z’n tijd is fantastico. Een mooie rode bij een goed stuk vlees is genieten, of een lekker fris wit wijntje zo nu en dan is altijd welkom. In Spanje zijn ze ook zeker wijngenieters. In het zuiden van Europa kwam een Spaanse familie tot een bijzondere ontdekking. Zij vonden namelijk een 2000 jaar oude wijn in vloeibare vorm. Dat is de oudste wijn ooit.
Het bizarre verhaal speelt zich af in Carmona, een dorpje in de buurt van Sevilla. Tijdens renovatiewerkzaamheden op een Romeinse graftombe op hun terrein stuitte de familie op de wijn.

Onderzoeken

De familie belde gelijk naar de archeologische dienst. Vervolgens gingen archeologen de wijn analyseren. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat het om iets heel unieks ging, omdat het nooit overvallen of geplunderd is. In de tombe waren acht grafnissen, met elk daarin zes urnen. Elke urn bevatte ten minste de gecremeerde botresten van een persoon en op twee van de urnen stond de naam van de overledene gegraveerd: Hispanae en Senicio.

Wijn én parfum

Wat de onderzoekers eerst vonden in de urnen, waren kleine kristallen flesjes parfum. Deze zijn al tweeduizend jaar oud en oorspronkelijk uit het oude Romeinse Rijk. Dit was niet alles. Later bleek ook dat ze een roodbruine vloeistof vonden in een van de urnen. Na het analyseren hiervan, kwam ze erachter dat het ging om een lokale witte sherry-achtige wijn. Deze was van kleur verander door de chemische reacties van de afgelopen tweeduizend jaar. Daarnaast zaten er botten van een man in en een gouden ring.

Drinken

Nu is natuurlijk de grote vraag: kan je wijn nog drinken? Het antwoord is: ja! Uit de chemische onderzoeken bleken er geen giftige vloeistoffen te zijn gevonden. Alhoewel het wel verstandig om de wijn te filteren, omdat in aanraking is geweest met het gecremeerde lichaam van een dode Romein. Daarna kan je wel heerlijk genieten van de meeste oude wijn ooit.
Delen met
Ook interessant