ARCA Amsterdam is nieuwe hotspot van een van de beste chefkoks ter wereld

jul 19 2022, 16:00 Entertainment
tuna tataki arca large kopie
Een restaurant uitzoeken kan soms nog een hele kluif zijn, maar daar helpen we je graag een handje bij. Eentje die we met de hand op de borst kunnen aanbevelen is ARCA Amsterdam, van chef-kok Henrique Sá Pessoa. Dat hij in Lissabon al een zaak heeft met twee Michelin-sterren, zal je na een bezoekje aan deze hotspot niks meer verbazen.
Al moeten we daar wel gelijk bijzeggen dat je niet Michelin-sterren atmosfeer moet verwachten. Dat is ook helemaal niet het doel, zo zegt de alleraardigste Henrique, onlangs uitgeroepen tot de no.38 beste chef-kok ter wereld, als hij bij ons aan tafel hallo komt zeggen. “ARCA is een relaxte en leuke ervaring, met borden om te delen, lekkere muziek, een gezellige ambiance en een persoonlijke benadering op de Portugese keuken. Het team heeft weliswaar een Michelin achtergrond, dus het eten en de smaken zijn van hoge kwaliteit, maar het is niet een doel van het team om dit tot een sterrenzaak te maken. We streven juist naar een meer toegankelijk restaurant met goede stijl en service.”
arca amsterdam fhm04
Chef-kok Henrique Sá Pessoa (links) van ARCA Amsterdam met hoofdchef en protégé Ricardo Bastos Pereira (rechts).

Sfeervolle ambiance

In die missie is Henrique en zijn team in elk geval geslaagd, want de ambiance is uitermate sfeervol. Wel een zaak waar je even je best doet om wat moois uit je garderobe te trekken, maar ook weer niet op een manier dat het stijfjes wordt waarbij je niet hardop durft te lachen omdat anders de rest van het restaurant gestoord opkijkt. Het is er gemoedelijk en chill, maar wel met een zekere klasse.
Zoals Henrique al zegt wordt er gekookt naar de Portugese keuken, met duidelijke Aziatische invloeden. Je kan gaan voor shared dining, maar als je daarmee het gevoel hebt dat al het lekkers door je tafelgenoten wordt weggekaapt, dan kun je ook gewoon je eigen bordje bestellen. Wij hebben gekozen voor het tasting menu a 60 euro per persoon. Hierbij kun je kiezen voor de tasting van de Portugese keuken of juist gaan voor een Aziatische focus. Aangezien we hier te gast zijn bij Henrique, kiezen wij voor het eerste. Nou, daar hebben we absoluut geen spijt van gekregen. Van de frisse octopussalade tot de water-in-de-mond-lopende langoustine en van de hemelse bacalhau à brás (gezouten kabeljauw, gebakken aardappelen, peterselie, zwarte olijven en een eitje wat ze bij je aan tafel door elkaar komen klutsen) tot de verrukkelijk malse eendenborst. Hier kun je serieus goed eten, waarbij je geenszins bang hoeft te zijn om met honger naar huis te gaan. Integendeel. Reken daarbij op smakelijke wijnen en fancy cocktails om de dorst te lessen en je innerlijke bourgondiër kan alvast beginnen om zijn zegeningen tellen.
Henrique: “Wat je bij ARCA vindt is anders dan wat je bij andere restaurants treft in Amsterdam. De Portugese keuken is hier niet heel erg bekend, maar die smaken zijn ontzettend fris en robuust. Je kan er ontzettend veel kanten mee op. Onze sharing plates zijn groot en herbergen tal van verschillende smaken. Tot nu toe hebben we alleen maar positieve feedback ontvangen waar ik heel blij mee ben, maar we zijn ons constant aan het doorontwikkelen.”

ARCA Amsterdam

ARCA zit gevestigd pal tegenover het Centraal Station en is dus voor iedereen zeer makkelijk te bereiken. Maar waarom is ervoor gekozen om zich te vestigen in onze hoofdstad? “Amsterdam is een van de coolste en meest kosmopolitische steden van Europa. De stad is zeker in termen van hospitality en gastronomie nog steeds hard bezig met groeien, daarom is het extra interessant en uitdagend om een project als dit in Nederland te laten slagen.” Het doel van Henrique? “Ik hoop dat ARCA een begrip wordt in Amsterdam en de nummer 1 zaak als het aankomt op de Portugese keuken. We willen een must-visit worden voor locals en toeristen.” Wat ons betreft is ARCA zonder twijfel het juiste pad ingeslagen om dat te bewerkstelligen. Aanrader!
Meer info over ARCA Amsterdam, check arcaamsterdam.nl .

Gallery

Delen met
Ook interessant