Onderzoekers vinden sporen van 90 miljoen jaar oud regenwoud op Antarctica

06 apr 2020, 11:00 Entertainment
antarctica 4500447 1280
Mocht je denken dat alles van vroeger al ontdekt is, dan heb je het dus helemaal mis. Een aantal onderzoekers hebben resten van een regenwoud gevonden. Dat regenwoud zo zo’n 90 miljoen jaar geleden op Antarctica hebben gestaan.
Tegenwoordig vind je op Antarctica niets meer dan ijs. Maar 90 miljoen jaar geleden stond er dus een prachtig regenwoud. Onderzoekers vertelden over de vondst in het blad Nature. Ze vonden diep onder de grond, op de zeebodem nabij het continent, boomwortels en pollen. De analyse op deze sporen laat zien dat het vroeger een stuk warmer was, dan dat het nu is. Dat het nu koud is, dat weten we wel. Maar wist je ook dat het tegenwoordig op het koudste punt -55 graden Celsius kan worden. Dat is niet mis.

Boomwortels en pollen

De onderzoekers konden veel ontdekken uit de boomwortels en pollen. Zo zagen ze dat de restanten stammen uit het krijt. Nee, geen stoepkrijt. Het krijt is een tijdsperiode die duurde van ongeveer 145 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden. Dat zijn heel wat jaren terug, niet? Dat er miljoenen jaren geleden een regenwoud op Antarctica stond, dat wisten de onderzoekers al langer. Maar, waar we nog niet zoveel van wisten, was het klimaat tijdens het krijt. Dat is nu dus wel anders.

Temperatuur

Wat de wetenschappers nu concluderen is dat de temperaturen tijdens de zomer op West-Antarctica tot een graad of 19 konden oplopen. We hebben het nog altijd over 90 miljoen jaar geleden. Nu is het daar dus een graad of -40. Wel lekker verkoelend. Het water van de rivieren en moerassen konden trouwens tot een graad of 20 worden. Prima temperatuurtje om te zwemmen.

Zonlicht op Antarctica

Deze ontdekkingen zijn best fascinerend voor de onderzoekers. Het is namelijk vier maanden per jaar non-stop nacht op de zuidpool. Geen daglicht te bekennen. Dat wil dus zeggen dat er voor een derde van het jaar geen zonlicht is, wat de plantgroei bemoeilijkt. Maar, wel was er een grote hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer. Dat dan weer wel. Hoe Antarctica zo kon afkoelen dat een heel regenwoud werd vervangen door ijsschotsen, dat is nog niet bekend. We hopen dat de onderzoekers daar snel achter komen, wij zijn wel benieuwd namelijk.
Delen met
Ook interessant