Amsterdams duo opgepakt wegens oplichting van honderd mensen voor zo'n 175.000 euro

nov 29 2023, 11:08 Entertainment
aanhouding politieagent handboeien 07jpg
We zien het steeds vaker voorbijkomen, de nepmails en sms'jes van fraudeurs die doen alsof ze de bank zijn. In Amsterdam zijn gisteren twee mannen aangehouden op verdenking van grootschalige fraude via deze bankhelpdesk methode. Honderd mensen hebben aangifte gedaan en de politie vermoedt dat er meer slachtoffers zijn, die zich moeten melden. Totale buit? De twee jongens van 18 en 20 maakten zo'n 175 duizend euro buit.

Op de vlucht

De twee verdachten die nog op vier handen kunnen tellen hoe oud zij zijn, zitten dus achter slot en grendel na een mislukte poging om uit handen te blijven. De oudste startte zijn vluchtauto en trapte het pedaal in, waarna hij nog racend, drie telefoons en een tablet uit het raam gooit. Even later word hij gearresteerd, volgens verklaringen van de politie. De agenten slaagden erin de telefoons en tablet te cracken en dat is slecht nieuws voor zijn compagnon.
Deze 'gecrackte' telefoons bevatte bruikbare informatie die tot de arrestatie van de achttienjarige leidde, technologie ook van tegenwoordig. De jongste wordt verdacht van het ophalen van de bankpassen bij de slachtoffers, de oudste is iets zwaarder het zakkie. Hij mag gaan dealen met de beschuldigingen van bankhelpdeskfraude, computervredebreuk en witwassen.

Bankfraude

Een vorm van fraude die moreel gezien niet kan, omdat de doelgroep bestaat uit onwetende opa's en oma's. Onschuldige slachtoffers worden gebeld door oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers, dit noem je 'lebbers', straattaal voor bellers. Slachtoffers worden bijvoorbeeld verteld dat iemand probeert in te breken op hun rekening en dat ze zo snel mogelijk hun spaargeld naar een 'veilige' rekening moeten overmaken. in sommige gevallen nemen de fraudeurs, met toestemming van het slachtoffer, op afstand de controle van de computer over. Vervolgens sluizen de oplichters zelf het geld over.
In andere gevallen komen de fraudeurs langs in pak, waarbij zij melden dat er iemand uit is op hun vermogen en dat hun huis door deze criminelen in de gaten gehouden wordt. De slachtoffers geloven het, sluiten alle verbindingen af, komen niet naar buiten en durven geen contact met de buitenwereld op te nemen. De slachtoffers geloven het verhaal en soms komt er nog een nep-politieagent aan te pas, dat betekent dat het vrijspel voor de fraudeurs is.

Witwassen

Die criminele jackpot waar ze het allemaal voor doen, heb je niet heel veel aan an sich. Het geld dient op sluwe wijze bruikbaar en legaal gemaakt te worden, dat noem je witwassen. Volgens de politie gaat dat tegenwoordig vaak met de cadeaukaart methode. De cadeaukaarten worden gekocht met het gepinde geld van de rekening van de gedupeerden. Vervolgens kopen de fraudeurs dure electronica die een hoge tweedehands doorverkoopwaarde hebben en die goederen worden weer doorverkocht aan tussenhandelaren.
Heb je je twijfels over dat ene mailtje van de ING, of krijg je een sms'je van een familielid die zogenaamd een nieuwe telefoon heeft? Altijd het mail adres checken en gewoon bellen! Voor de fraudeurs is het te veel moeite om (terug) te bellen, een makkelijke manier om er achter te komen wie er aan het langste eind trekt.
Delen met
Ook interessant