Alles wat je moet weten over de Amerikaanse verkiezingen: Kamala Harris vs Donald Trump

04 nov , 17:00 Entertainment
65db7e9c kamala trump kopie

Nog één nachtje slapen en dan barst de politieke bom: de Amerikaanse verkiezingen! Terwijl de stembussen al open zijn en Amerikanen zich massaal naar de stemhokjes haasten, zitten wij hier met popcorn te wachten op de grote showdown tussen Donald Trump en Kamala Harris. Maar wat zijn nou eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen deze twee? Wij hebben hun belangrijkste standpunten voor je op een rij gezet zodat zelfs degene die niks van politiek afweet kan meepraten bij de koffieautomaat op werk. Are you ready? Let’s dive in!

Team Kamala Harris

Maak kennis met Kamala Harris en haar team blauw. De Democraten zijn klaar om Amerika op te frissen!

1. Klimaatverandering: Kamala is niet hier om te chillen met smeltende ijskappen. Ze wil grote stappen zetten met duurzame energie en groene projecten. Als het aan haar ligt, draaien we binnenkort allemaal op zonne-energie, want klimaatverandering is volgens haar dé crisis van nu.

2. Immigratie: Ze wil dat de grenspolitiek menselijker wordt. Dus minder hek, meer begrip. Harris wil migratieproblemen aanpakken bij de bron en een eerlijker immigratiesysteem opbouwen. Geen extreme maatregelen hier, maar slimme, duurzame oplossingen.

3. Economie: Als je rijk bent, moet je misschien even slikken. Kamala wil namelijk de belasting verhogen voor de rijken en bedrijven. Dit geld moet naar projecten zoals infrastructuur en groene energie.

4. Wapengebruik: Harris wil serieuze actie als het gaat om wapens. Aanvalsgeweren? Weg ermee! Ze is ook fan van de red-flag-wetten, die het makkelijker maken om wapens van mensen af te pakken die een gevaar kunnen vormen.

5. LGBTQ-rechten: Harris staat bekend als een groot voorvechter van LGBTQ-rechten. Ze strijdt voor gelijke behandeling in de wet, onderwijs en werk.

6. Abortus: Geen twijfel hier, Kamala staat 100% achter het recht op abortus. Ze wil vrouwen de vrijheid geven zelf te beslissen over hun lichaam en hun toekomst, zonder inmenging van de overheid.

Team Donald Trump

Stap in, we gaan naar team rood, oftewel Donald Trump en zijn Republikeinen. Trump is back, en dit keer heeft hij nog meer munitie verzameld om terug te keren op zijn plaatsje in het Witte Huis. Hier is alles wat je moet weten.

1. Klimaatverandering: Voor Trump is het hele klimaatverhaal nogal… overdreven. Hij is fan van olie, gas, en steenkool, en ziet die groene revolutie niet zo zitten. Trump wil juist meer fossiele brandstoffen, en internationale klimaatafspraken? No, thank you!

2. Immigratie: Trump en zijn beroemde muur zijn onafscheidelijk. Hij wil die verder bouwen en de grens nog strenger bewaken. Verwacht geen open armen bij de grens, want legale immigratieroutes wil hij ook flink beperken.

3. Economie: Minder belasting voor grote bedrijven en rijke lui, dat is waar Trump voor gaat. Hij gelooft dat dit de economie op volle toeren laat draaien. Oh, en hij wil ook een stuk minder regels voor die bedrijven, want vrijheid, toch?

4. Wapengebruik: Trump en wapens? Een match made in heaven. Hij is groot voorstander van het recht op wapenbezit en belooft dat hij de regels voor het hebben van wapens alleen maar soepeler gaat maken. Wil je een AR-15? Trump zegt: “Go for it!”

5. LGBTQ-rechten: Verwacht hier geen regenboogvlaggen. Trump is fel tegen gender-affirming zorg, en dan vooral voor jongeren. Oftewel als je twijfelt over je geslacht dan heeft Trump geen boodschap aan jou. Hij ziet genderideologie als een probleem in scholen en wil de financiering voor onderwijs dat hier aandacht aan besteedt schrappen.

6. Abortus: Abortus? Daar is Trump resoluut tegen. Hij belooft dat hij hard zal blijven strijden voor strenge beperkingen op abortus. Lekker vooruitstrevend!

Campagnecircus

Laten we eerlijk zijn: wie baseert zijn stem nou echt op standpunten en beleid? De Amerikaanse verkiezingen draaien allang niet meer om wie de beste plannen heeft. Het gaat om wie het hardst kan schreeuwen, de scherpste punchline heeft, en wie de meeste “wait, what?!”-momenten uit de hoge hoed tovert. En boy oh boy, wat een cirus it is. Of je nu leunt naar team Trump of team Harris, deze campagne zit bomvol bizarre acties, verrassende gasten en rake klappen. 

Trump’s komische 'masterplan'

Team Trump gaf een podium aan de komiek Tony Hinchcliffe, die besloot om meteen een gewaagd onderwerp aan te snijden: Puerto Rico. En nee, niet op een manier die je verwacht. Op het podium grapte hij: “Er drijft midden in de oceaan letterlijk een eiland van afval. Het heet volgens mij Puerto Rico.” Subtiel? Niet echt. De grappen schoten compleet in het verkeerde keelgat bij de Puerto Ricaanse bevolking, waaronder supersterren zoals Jennifer Lopez en Bad Bunny. De artiesten roepen vervolgens op social media op naar hun miljoenen volgers met een duidelijke boodschap: “Stem niet op deze clown.” Schade? 5,6 miljoen Puerto Ricanen met stemrecht die Trump de kop kunnen kosten. Komiek Hinchcliffe bleef er luchtig onder: “Deze mensen hebben gewoon geen gevoel voor humor.” Tja.

Biden’s ‘Trash Talk’ Momentje

Biden, altijd in voor een kans om Trump te dissen, probeerde slim te cashen op de Puerto Rico-commotie. Alleen pakte hij het nét even anders aan. Op een eigen rally deelde hij uit naar Trump-aanhangers met een uitspraak die zelfs zijn eigen team liet slikken: “Het enige afval dat ik zie drijven zijn zijn aanhangers.” Bam, recht in de mik van het rode kamp. Slim? Niet echt, want met één zin zette hij de score tussen de twee kampen weer op gelijke hoogte.

Celebs & cash 

Niet alleen de Puerto Ricaanse artiesten spreken zich uit, want ook Trump zelf krijgt een flinke rits celebrity-support binnen. Zo sprong Jake Paul, vriendje van onze eigen Jutta Leerdam, voor de camera om vijftien minuten lang de loftrompet over Trump te steken. Maar de grootste Trump-fanboy van allemaal? Elon Musk. Hij gooit niet zomaar steun, maar keiharde dollars in de strijd: elke dag 1 miljoen dollar voor iemand die zijn online petitie tekent. De petitie belooft trouw aan de vrijheid van meningsuiting en het recht om wapens te dragen zoals in het eerste en tweede amendement van de Amerikaanse Grondwet staat. Musk laat zo nog maar eens zien dat hij graag z’n rijkdom inzet om de nek-aan-nekrace tussen Trump en Kamala Harris een duwtje in de “Make America great again- richting te geven.

Team Kamala pakt ‘t subtiel aan

De Democraten gooien het over een iets subtielere boeg met een campagnespot die gericht is op vrouwen. De boodschap? Houd je stem lekker geheim voor je partner. In een spotje gericht op vrouwelijke kiezers wordt verwezen naar het recht op abortus en het stemhokje als de enige plek in Amerika waar vrouwen nog steeds het recht hebben om te kiezen. “Hier kun je stemmen hoe je ook maar wilt. Niemand die het ooit komt te weten.” Een sneer naar vrouwenrechten met een stiekeme knipoog naar het idee dat je je man niet alles hoeft te vertellen.

Peilingen: Het spant erom!

Natuurlijk kan geen verkiezingsupdate zonder een paar spannende peilingen. In swing states als Pennsylvania, North Carolina en Georgia staan beide kampen nek-aan-nek, dus de zenuwen lopen op. En verrassend nieuws uit Iowa: traditioneel Trump-territorium, maar Kamala Harris staat daar ineens drie procent voor. Trump’s team haalde snel adem en wees erop dat een andere peiling hem met tien procent voorsprong toont. Kortom: wie heeft gelijk? De tijd zal het leren, maar de spanning is te snijden.

De Amerikaanse autoriteiten nemen in ieder geval geen risico’s en zetten alvast veiligheidshekken rondom het Witte Huis, het Capitool en Harris’ residentie in Washington. Mocht de boel straks ontsporen, dan zijn ze daar alvast op voorbereid.

Zo, je bent weer helemaal op de hoogte. Of je nou team Trump bent of team Kamala, je hebt genoeg voer voor bij het koffiezetapparaat.

Delen met
Ook interessant