Mannen, even goed opletten. Er is namelijk iets gevonden waar een paard de hik van krijgt. Wetenschappers hebben naar schatting 18 miljoen ton lithium ontdekt onder het Saltonmeer in Californië. Dit spul, beter bekend als "wit goud", heeft een geschatte waarde van 540 miljard. Ja, daar kun je een aardig kratje bier en een paar dikke bolides van kopen. Maar even zonder dollen: dit is een gigantische ontdekking.
Oké, wit goud. Klinkt spannend, maar wat houdt het precies in? Lithium is een essentieel bestanddeel van oplaadbare batterijen je weet wel, die dingen die in je telefoon, laptop en elektrische auto zitten. Dit zou de hele industrie van elektrische voertuigen en batterijen op z’n kop kunnen zetten. Betekent dit dat we nog meer elektrische auto’s gaan zien? Of misschien voertuigen die nog helemaal niet elektrisch waren, maar dat nu ineens wel kunnen worden? Dat is de grote vraag.
Daarnaast heeft deze regio iets bijzonders: geothermische activiteit. Dat betekent niet alleen potentieel voor hernieuwbare energie, maar ook dat lithium uit ondergrondse pekelreservoirs gehaald kan worden. Hiermee kunnen de Verenigde Staten zich positioneren als een van de grootste spelers op de wereldwijde batterijenmarkt. Ze waren al een wereldmacht met een van de sterkste legers ter wereld, en nu pakken ze ook nog de kroon op het gebied van batterijen. We kunnen ons zomaar voorstellen dat onze grote vriend Donald Trump hier trots op gaat lopen pochen. Zou hij weer uit de hoogte doen over de vondst van wit goud? Die kans is ongeveer net zo groot als de kans dat jij vanavond een biertje open trekt. Vul zelf maar in.
Maar er zijn ook uitdagingen. De winning van lithium uit het Saltonmeer roept ecologische en economische zorgen op. Wat gebeurt er met de lokale ecosystemen? Worden waterbronnen aangetast? En hoe zit het met de omliggende gemeenschappen? Dit zijn geen kleine vragen.
Duurzame en betaalbare winning is dus cruciaal. Maar als dit proces verantwoord wordt beheerd, kan het een enorme economische boost geven aan Imperial County, waar bijna 20% van de inwoners in armoede leeft. En tegelijkertijd draagt het bij aan de overgang naar schone energie.
Laten we hopen dat ze dit goed aanpakken.