We kennen allemaal het bekendste wetenschappelijke Nederlandse tijdschrift Quest wel. Het blad komt vaak met bijzondere resultaten. Je hebt een maand geleden namelijk al kunnen lezen dat ruim 40% van de Nederland wekelijks friet naar binnenschuift. Nu zijn ze tot het inzicht gekomen dat ruim 1 op de 4 relaties amper tot bijna niet meer sekst en dat terwijl seks zo belangrijk is in een relatie. Mocht je nou nog geen 40 jaar of ouder zijn, maak je dan iets minder druk maat. Van de mensen van middelbare leeftijd (40-64 jaar) die een relatie hebben, zegt 30% nooit of hooguit enkele keren per jaar onder de lakens te duiken met hun partner. Bij jongere stellen ligt dat percentage wat lager, rond de 14,5%. Die zoeken toch nog wat sneller het avontuur op.
Goede seks is belangrijker
‘’We denken vaak dat we veel seks moeten hebben om de relatie goed te houden. Uit dit onderzoek blijft dat de seksfrequentie minder samenhangt met het cijfer dat we onze relatie geven dan de kwaliteit van het
seksleven’’, vertelt Esther Kluwer die dit onderzoek heeft gedaan. En daar valt dan ook nog wel wat te verbeteren hoor heren. Als rapportcijfer gaven de deelnemers hun seksleven namelijk gemiddeld een 6,7. Dat is niet slecht natuurlijk, maar ook niet optimaal. Er is dus ergens nog een beetje werk aan de winkel.
De kiddo’s
Kiddo’s, kinderen, blagen of je ze soms ook noemt. Hebben die nou eigenlijk invloed op je seksleven? Dat is een vraag die Quest zich ook afvroeg. Uit onderzoek blijkt dat slechts 7% van de ondervraagden zegt dat de relatie erop achteruitging sinds er mini mensjes van hen rondlopen. ‘’Bij de meeste stellen blijft de relatie stabiel. Problemen ontstaan vooral bij mensen die het al lastig hadden voordat het kind kwam’’, vertelt Esther. Mocht je dus een kinderwens hebben en je seksleven is at the moment gewoon goed, dan heb je niks te vrezen voor de toekomst hoor.
No money
De vorige bevindingen klinken ergens wel logisch, maar er is ook een opvallende uitkomst gevonden. Geld is namelijk een belangrijke reden om toch bij elkaar te blijven, ondanks dat je doodongelukkig bent in je relatie. ‘’Je kan heel ontevreden zijn in je relatie, maar als je zelf geen inkomen hebt is de barrière om weg te gaan heel hoog’’, zegt Esther. En in een ontevreden relatie worden de handjes toch wat vaker boven de lakens gehouden dan bij een relatie waar alles op en top is.