Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je dood gaat in de ruimte

Heb je je ooit afgevraagd wat er met je lichaam zou gebeuren als je zou sterven in de ruimte? Waarschijnlijk niet, aangezien de kans vrij klein is dat je ooit door het heelal gaat zweven. Toch is het best een interessant vraagstuk. Een stel knappe koppen hebben hun krachten gebundeld en we weten nu eindelijk wat er met het stoffelijk overschot van een ruimtevaarder gebeurt.

NASA

Ze zijn bij NASA heel wat van plan de komende jaren. Zo willen ze in de komende zeven jaar heel wat mensen richting de maan lanceren. Daar blijft het niet bij, want NASA heeft nog wildere plannen. Binnen 17 jaar willen ze voor het eerst mensen naar Mars sturen. Dit brengt natuurlijk een hoop risico’s met zich mee, aangezien er nog nooit een mens voet op Mars heeft gezet. Daarom is het helemaal niet onverstandig om uit te zoeken wat er gebeurt met een dood lichaam in de ruimte.

Overleden astronauten

Het zou niet voor het eerst zijn dat er een astronaut om het leven komt tijdens een ruimtevaart. Sinds de eerste ruimtevaart in 1961 zijn er twintig mensen omgekomen tijdens hun ruimtelijke avontuur. Geen van deze sterfgevallen vond echter plaats in de ruimte. Alle twintig astronauten kwamen om het leven door mislukte lanceringen, al voordat ze de atmosfeer van de Aarde hadden verlaten. Toch zijn er wel de nodige risico’s tijdens een ruimtewandeling. Zo zou je opeens getroffen kunnen worden door een micrometeoriet. We verklappen nu alvast dat je flink het haasje bent als dat gebeurt.

Risico van het vak

Ja, als je een gat in je ruimtepak krijgt en je lichaam wordt blootgesteld aan het vacuüm, dan zijn je dagen geteld. Ademen wordt onmogelijk en je bloed en andere lichaamsstoffen beginnen te koken. Binnen 10 seconden is al het bloed en water in je lichaam verdampt en binnen 15 seconden ben je buiten westen. Niet veel later, na 30 seconden, sterf je. Vrij luguber als je het ons vraagt.

Lichaam in de ruimte

Dan komen we bij de hamvraag van dit artikel. Wat gebeurt er met je lichaam als je sterft in de ruimte? Nou, dat is eigenlijk een stuk minder luguber. Aangezien er geen zuurstof is die tot ontbinding kan leiden, kan het lichaam van een astronaut miljoenen jaren door het universum zweven. Best vet! Toch raden we je aan om lekker met beide benen op de grond te blijven en planeet Aarde niet te verlaten…

Reageer op artikel:
Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je dood gaat in de ruimte
Sluiten