NASA-satelliet keert vandaag terug naar aarde en kan mensen raken bij neerstorten

Er is een kans dat een dode NASA-satelliet vandaag neerstort op aarde. In 2018 verloor NASA de communicatie met de satelliet, en werd later buiten gebruik gesteld. Maar nu, na bijna 21 jaar in de ruimte, zal de satelliet terugkeren naar de aarde en daarbij de atmosfeer binnengaan.

Er is een kleine kans dat het ding vandaag op jouw hoofd beland.

Satelliet

De gepensioneerde satelliet genaamd RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), werd in 2002 gelanceerd. Hoewel RHESSI nu niet meer is dan een gigantisch brok ruimteafval, heeft het wel degelijk een functie gehad. De satelliet observeerde namelijk zonnevlammen en coronale massa-ejecties, oftewel RHESSI hielp wetenschappers met het begrijpen van hoe krachtige energie-uitbarstingen worden ontwikkeld en gecreëerd.

De satelliet is uitgerust met een beeldvormende spectrometer, die röntgen- en gammastralen van de zon registreerde. Deze gaf de wetenschappers alle belangrijke aanwijzingen over zonnevlammen en hun bijbehorende coronale massa-ejecties. Deze geven binnen enkele minuten energie vrij die gelijk staan aan miljarden megaton TNT in de zonneatmosfeer. Een behoorlijk explosief stukje staal dus.

Onderduiken?

Maar wat betekent dit voor ons aardbewoners? Moeten we ons zorgen maken over het uitlaten van de hond vanavond? Aangezien dat NASA voorspelt dat RHESSI vanavond 03:30 op aarde zou kunnen neerstorten is die kans vrij klein. Er wordt gezegd dat het een kans van 1 op de 2.467 is. Waar ze die cijfers vandaan hebben geplukt is ons niet zo duidelijk, maar er is in ieder geval geen reden tot paniek! Of het ding precies om 03:30 neerstort is ook nog niet duidelijk, er is namelijk een onzekerheid van ±16 uur.

Nou, aangezien de kans groter is dat Elon Musk zijn Starship raket de lucht in krijgt, dan dat jij RHESSI op je hoofd krijgt vanavond, kan je weer lekker gerust gaan slapen vanavond.

Reageer op artikel:
NASA-satelliet keert vandaag terug naar aarde en kan mensen raken bij neerstorten
Sluiten