Flinke verdovingsspuit voor die paarden onder je kap: vanaf 2022 begrenzer verplicht

redactie 27 Feb 2019 Entertainment

Janken geblazen! Slecht nieuws voor alle snelheidsduivels. Als het aan de EU ligt worden alle nieuwe auto’s vanaf 2022 begrensd. Een groepje hoge piefen in het Europees parlement heeft een voorstel ingediend waarin staat dat alle nieuwe bolides over 3 jaar verplicht uitgerust moeten worden met een begrenzer. Deze moet ervoor zorgen dat jij niet harder rijdt dan de maximumsnelheid. Een dikke vette verdovingsspuit voor al die trappelende paardjes onder je kap.

De nieuwe technologie werkt met een cameraatje die je snelheid meet, gekoppeld met een GPS-systeem die de maximumsnelheid van de weg waarop je rijdt weet. Dat rijmt. Maar dit gedichtje klinkt niet als muziek in onze autoliefhebbende oren. Wat heb je anders nog aan die dikke BMW? Het systeem zorgt er niet voor dat je auto automatisch afremt, maar zorgt ervoor dat je motorvermogen wordt aan aangepast. Hoe graag je dan ook wil, je kan gewoon niet harder. Je kan nog wel versnellen door het gaspedaal tegen de vloer aan te trappen. Om eventueel gevaarlijke situaties te ontkomen, is ’t soms handig om effe sneller te rijden dan toegestaan. Maar reken jezelf niet rijk, al na enkele seconden gaan er lampjes branden tot je weer vertraagt.

Begrenzer voor de veiligheid

Natuurlijk begrijpen wij dat dit wetsvoorstel met een reden wordt ingediend. Volgens schattingen zou een dergelijk systeem het aantal verkeersdoden met 20% moeten laten dalen. Dat zou natuurlijk wel mooi zijn. Maar of wij vrolijk worden van deze toekomstmuziek? Naast de begrenzer zijn er een aantal andere maatregelen die wachten op groen licht van de EU en haar lidstaten. Zo moet er rijstrookhulp komen en automatische noodremsystemen. Laten we die eerst doen, dan wachten we nog effe een jaar of honderd met die begrenzers. Anders moeten we misschien toch gaan nadenken over een Nexit…

 

Reageer op artikel:
Flinke verdovingsspuit voor die paarden onder je kap: vanaf 2022 begrenzer verplicht
Sluiten