Een zelfrijdende auto die met AI secondes vooruit kan kijken

Over een tijdje kunnen we van alles en nog wat doen in de auto, want onderzoeksorganisatie TNO komt met een zelfrijdende auto. Niet zomaar een zelfrijdende auto, nee, met gebruik van AI kan deze auto een aantal seconden vooruitkijken. 

Waar wij denken dat een paar seconden niet veel is, kan dat volgens TNO toch echt levens redden in het verkeer. Tijdens experimenten in San Francisco is gebleken dat er veel ongelukken gebeuren met zelfrijdende auto’s.

Auto AI

Volgens TNO zou AI dus goed kunnen helpen bij het voorspellen van onbekende situaties. ‘’Autonome voertuigen weten bij veelvoorkomende situaties al wel wat ze moeten doen, maar dit moet eigenlijk in elk mogelijke situatie. Tegelijkertijd kunnen we het gedrag van de auto op één lijn brengen met menselijke waarden. En dat is een belangrijke voorwaarde om dit soort systemen in de echte wereld te gebruiken”, aldus de onderzoekers.

Geen stress! Als je geen zelfrijdend voertuig hebt, dan kan AI waarschijnlijk toch binnenkort iets betekenen voor jouw bus, vrachtwagen of auto. TNO zegt namelijk dat alle voertuigen straks geholpen kunnen zijn met de hybride AI die zij nu aan het ontwikkelen zijn.

Zelfrijdende auto’s

We kennen al meer van die auto’s waarbij je zelf weinig hoeft te doen om van A naar B te komen. Toch is de ‘zelfrijdende’ auto van dit moment niet helemaal autonoom. Eigenlijk is het nu gewoon een auto met slimme sensoren en systemen. Veel merken hebben al zulke auto’s uitgebracht. We hebben het dan bijvoorbeeld over de BMW X3, Mercedes A-klasse, Nissan Qashqai Leaf en de Volvo S60.

TNO

De missie van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) is om kennis en mensen samen te brengen om innovaties te ontwikkelen. Ze focussen hierop om het welzijn van de samenleving duurzaam te versterken.

Reageer op artikel:
Een zelfrijdende auto die met AI secondes vooruit kan kijken
Sluiten