7 legendarische PC games die jij speelde in de jaren negentig

redactie 18 jul 2016 Entertainment

Wie in de jaren 90 is opgegroeid, zal voor altijd nostalgisch blijven. Dat mega-spannende WK in ’98, de zinderende prestaties van Ajax halverwege het decennium en de piepende, krakende inbelverbinding in de huiskamer van je ouders. Niet alles was beter, maar de meeste dingen waren wel degelijk leuker. En dat gold ook voor de PC games. Die waren namelijk lelijker dan een kind zich vandaag de dag zou kunnen voorstellen, maar graphics waren destijds niet belangrijk. Waar het om ging was de gameplay. Wij hebben 5 spellen op een rij gezet die jij vroeger ongetwijfeld hebt gespeeld. Nostalgie ten top!

1. Age of Empires II (1999)
Een klassieke strategy game die je meevoerde door de era’s van onze geschiedenis. Het hoogtepunt van deze game? Een zo sterk mogelijk leger bouwen en tot de tanden toe bewapend op weg gaan naar vijandelijke nederzettingen. Fantastisch! Al kende het spel ook veel ergernissen. Benieuwd welke dat waren? Je kunt het zien in de video hieronder.
 

2. Duke Nukem 3D (1996)
Mannelijker, overdrevener, dikker, vetter en gruwelijk dan Duke Nukem 3D is de gamewereld helaas nooit meer geworden. Dankzij Duke Nukem waande jij je een gespierde moordmachine met een indrukwekkend arsenaal aan wapens, een paar strippers aan je arm en een gewelddadig leven in de dystopische achterbuurt van een wereld waarvan je in werkelijkheid doodsbang zou zijn. Voor een walk down memory lane: check level 1 hieronder.
 

3. SimCity 2000 (1993)
Dit spel werd je vermoedelijk aangeraden door een vader, oudere broer of oom. De leercurve vergde enig geduld, maar eenmaal op weg, bouwde je al snel metropolen waar ze in Hongkong nog wat van kunnen leren. Van power plants tot watervoorzieningen en van industrieën tot vinexwijken. SimCity 2000 kende geen enkele grens en was zijn tijd ver vooruit. Die rampen alleen al…
 

4. Grand Prix 2 (1994)
Wie denkt er niet met weemoed terug aan de tijd dat Jos Verstappen nog samen met Michael Schumacher bij Bennetton reed! Met Grand Prix 2 kroop je in de huid van de beste F1-coureurs en had je het gevoel zelf door Hockenheim te scheuren. Revolutionaire racegame.
 

5. Carmageddon (1997)
Voor de jonge sociopaatjes onder ons was deze racegame ongetwijfeld een stiekeme favoriet. En toch ook wel een beetje het neefje van de immens populaire GTA-games, die in datzelfde jaar hun release kenden. Ach, wie heeft deze controversiële game niet gespeeld? Punten verdienen door voetgangers dood te rijden. Tja, was toen nog heel bizar. Benieuwd naar de geschiedenis van het spel? Check dan dit videootje.
 

6. Theme Hospital (1997)
Van waterhoofden tot steenpuisten en van gebroken benen tot lekgestoken lichaamsdelen: in het satirische cabaret-spel Theme Hospital ging alles je fantasie te boven. Als manager van een ziekenhuis maakte je de gekste dingen mee, en dat alles terwijl je probeerde een goedlopend ziekenhuis uit de grond te stappen. Urenlang genieten, lachen en spelen met je vrienden.

 

7. Championship Manager 2 (1995)
Manager worden van een voetbalteam? Dat kon in 1995 al met de game CM2 en het was nog reuzespannend ook. Om de Champions League te winnen hoefde je geen Ajax of Barcelona te heten. Met een beetje inzet kon dat ook gewoon met De Graafschap, AZ of Roda JC. Zelfs kids die niet van voetbal hielden, waren compleet verslingerd aan deze game. Terecht!

Reageer op artikel:
7 legendarische PC games die jij speelde in de jaren negentig
Sluiten