Marco van Basten versus Cristiano Ronaldo: wie was er beter?

We hebben vorige week ademloos geluisterd naar de verhalen van Marco van Basten in de Cor Potcast. Vooral de anekdotes over zijn tijd als profvoetballer bij AC Milan, Ajax en het Nederlands elftal waren indrukwekkend. Daarnaast deed Van Basten ook een frappante uitspraak. ‘Als ik tot mijn 38e had gespeeld, was ik beter geweest dan Cristiano Ronaldo.’

Een hele lekkere uitspraak natuurlijk. Van Basten bewijst aan zelfvertrouwen geen gebrek te hebben. San Marco kon absoluut lekker ballen, maar Ronaldo is ook geen misselijk spelertje. Was Van Basten echt beter dan CR7? Wij zijn de statistieken ingedoken en hebben het uitgezocht.

Marco van Basten

Marco van Basten maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste van Ajax. Hij verving Johan Cruijff en pikte gelijk een doelpuntje mee. Uiteindelijk zou Van Basten uitgroeien tot een absolute Ajax-legende. Het grote AC Milan weet San Marco in 1987 los te weken bij Ajax, en ook in Milaan groeit Van Basten uit tot een grootheid. Hier wint hij onder meer twee keer de Champions League, de prijs der prijzen in de voetballerij. Van Basten moet vanwege een slepende enkelblessure z’n carrière vroegtijdig beëindigen. Op 28-jarige leeftijd is de carrière van Marco eigenlijk al voorbij en op 30-jarige leeftijd zegt hij het voetbal definitief vaarwel.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo kent ook geen misselijke carrière. De man die doorbrak als vleugelflitser in Portugal om vervolgens een van de dodelijkste spitsen aller tijden te worden, heeft in de loop der jaren ontelbaar veel records uit de boeken geschoten. Helaas voor hem heeft hij z’n hele carrière moeten duelleren met zo’n klein ventje uit Argentinië, anders was CR7 zonder enige twijfel de beste speler van de afgelopen jaren geweest. De prijzenkast van de Portugese doelpuntenmachine puilt uit van de kampioenschappen, Champions Leagues en gouden ballen.

San Marco vs CR7

Om de uitspraak van Van Basten goed te vergelijken, kijken we naar de carrières van beiden heren tot 28-jarige leeftijd. Dat is namelijk het moment waarop Marco’s enkel het begaf. Zowel Van Basten als Ronaldo heeft op dat moment al de nodige doelpunten aaneengeregen en ook de nodige prijzen omhoog mogen gehouden. De statistieken hieronder bewijzen dat de uitspraak van Van Basten helemaal niet zo gek is.

Van Basten
Foto: screenshot Facebook

Oordeel

Een belangrijk verschil is dat Van Basten op dat moment al een Europees Kampioenschap met Oranje heeft gewonnen. Aan een internationale prijs wordt nou eenmaal veel waarde gehecht. Als je kijkt naar het aantal doelpunten en prijzen, moeten we bekennen dat Van Basten wel degelijk een punt heeft met zijn uitspraak. Toch moeten we eerlijk zijn en toegeven dat Ronaldo wat ons betreft op een glansrijkere carrière kan terugkijken. Zo bizar lang fit blijven is ook een kunst, en Ronaldo is na z’n 28e eigenlijk alleen nog maar beter geworden. Natuurlijk zijn we wel een stuk trotser op Marco van Basten, onze superspits van Hollandse bodem!

Reageer op artikel:
Marco van Basten versus Cristiano Ronaldo: wie was er beter?
Sluiten