Ronaldo blijft koning kassa, Verstappen rolt stevig mee in geldrace

16 mei , 11:00 Sport
6826f5f78ef7f
Cristiano Ronaldo bewijst opnieuw dat scoren niet alleen op het veld hoeft te gebeuren. Voor het derde jaar op rij prijkt de Portugese voetballegende bovenaan de prestigieuze Forbes-lijst van best verdienende sporters ter wereld. Met een duizelingwekkende jaaropbrengst van zo’n 246 miljoen euro is hij opnieuw de onbetwiste nummer één en dat op zijn 40ste. Terwijl andere topsporters langzaam richting pensioen bewegen, pompt Ronaldo zijn banksaldo nog even wat voller.
Zijn lucratieve contract bij het Saudische Al-Nassr levert hem naar schatting 200 miljoen euro aan salaris en prijzengeld op. Daarbovenop komt nog eens 44 miljoen euro uit commerciële deals, sponsoren en zijn status als sociale media magneet met ruim 939 miljoen volgers wereldwijd. Met zulke cijfers kun je de sportschool wel even overslaan: Ronaldo tilt z’n bankrekening al genoeg.

Curry, Fury en Messi: het podium vol grootverdieners

Op gepaste afstand volgt NBA-vedette Stephen Curry, die dit jaar een kleine 139 miljoen euro bij elkaar sprokkelde. Zijn inkomsten zijn bijna fifty-fifty verdeeld tussen zijn werk op het basketbalveld en zijn slimme sponsordeals. Curry is misschien niet de luidruchtigste atleet, maar wel een constante geldmachine.
Op plek drie vinden we de Britse bokser Tyson Fury. Hij sloeg zich naar een jaarsalaris van 130 miljoen euro, mede dankzij grote gevechten, commerciële samenwerkingen en zijn populaire Netflix-docu. Fury’s stijl mag ongepolijst zijn, zijn inkomsten zijn dat allesbehalve.
In de top vijf is er natuurlijk ook plek is voor een andere voetbalgrootheid: Lionel Messi. De Argentijn, inmiddels actief in de Verenigde Staten bij Inter Miami, tikte het afgelopen jaar de 120 miljoen euro aan. Apple en Adidas zorgen er samen met zijn nog altijd indrukwekkende sportieve prestaties voor dat de GOAT-status ook financieel lonend blijft.

Verstappen: turbo aan, euro’s erin

En dan onze eigen Max Verstappen, de Nederlandse trots op vier wielen. Met een inkomen van bijna 70 miljoen euro dit jaar, landt hij op plek 24 van de lijst. De Red Bull-coureur zag zijn bankrekening groeien dankzij zijn vierde wereldtitel, bonussen en commerciële deals die horen bij een sporter van zijn kaliber.
Vergeleken met rivaal Lewis Hamilton (plek 22 met 71 miljoen euro) is het verschil klein. Maar als Verstappen zo doorgaat, en zijn dominantie op de baan blijft voortzetten, is het niet ondenkbaar dat hij in de komende jaren stevig richting top 10 snelt.

Vrouwen schitteren in afwezigheid

Opvallend en misschien ook wel wat pijnlijk, is het feit dat er voor het tweede jaar op rij geen vrouwelijke atleet in de top 50 voorkomt. De best verdienende vrouw is tennisster Coco Gauff, die op zo’n 30 miljoen euro blijft steken. Daarmee komt ze net tekort om bij de grootverdieners te horen. Een duidelijk teken dat er in de sportwereld qua financiële gelijkheid nog veel werk aan de winkel is.

Conclusie: geld regeert, Ronaldo overheerst

De Forbes-lijst is dit jaar opnieuw een mix van talent, commercieel inzicht en strategische keuzes buiten het veld of de ring. Cristiano Ronaldo laat zien dat sportieve prestaties gepaard kunnen gaan met financiële dominantie, zolang je jezelf weet te verkopen. Max Verstappen bewijst ondertussen dat je als nuchtere Nederlander prima mee kunt draaien aan de wereldtop. En hoewel er nog geen vrouwelijke namen tussen staan, lijkt het slechts een kwestie van tijd tot ook daar de euro’s gaan rollen.
Delen met
Ook interessant