Zo ga jij gratis slagen voor je theorie-examen van je rijbewijs

Het auto theorie-examen behalen is een belangrijke stap naar je rijbewijs, maar het examen succesvol afsluiten, is minder makkelijk dan je denkt. Tijdens dit examen krijg je 65 vragen over autotheorie, onder meer over verkeersborden, bijzondere verrichtingen en gevaarlijke situaties.

Veel van de verkeersborden zullen je zeker bekend voorkomen, maar er wordt ook gevraagd naar borden die nauwelijks in Nederland te vinden zijn. De moeilijke vragen over verkeersborden zijn een van de redenen waarom mensen het theorie-examen niet in één keer halen. Deelnemers hebben vaak te weinig geoefend en vertrouwen te veel op hun basiskennis om alles te kunnen herkennen. Schijn bedriegt echter! Voorkom deze problemen en begin op tijd met oefenen. Hoe en waar je dit gratis kunt doen? Dat lees je hieronder.

Waarom oefenen voor je theorie-examen?

We gaven het al aan, je theorie-examen bestaat niet alleen uit bekende situaties. Er komen ook bijzondere verkeersborden of situaties voor die je nog nooit hebt meegemaakt. Dus, dan is het wel handig als je weet wat je in zo’n soort situatie moet doen. Door te oefenen voor je theorie-examen ben je veel beter voorbereid en kun je dus beter presteren tijdens het examen! En het hoeft je niet eens geld te kosten! Er zijn genoeg websites waar je gratis theorie-examens kunt oefenen, zoals op de website van Theorie Ster.

Online voorbereiden op het theorie-examen

Vroeger kon je de theorie alleen maar oefenen door een gedateerd boek over autotheorie te kopen. Het nadeel hiervan was dat je na een paar keer oefenen wel door de vragen heen was en het dus meer een soort van memory werd. In plaats van dat je de theorie goed begreep, maakte je gebruik van korte-termijn geheugen voor het beantwoorden van vragen. Daar is niets mis mee, maar op het echte examen kan het wel voor problemen zorgen.

Gelukkig is deze methode anno 2023 niet meer nodig! Want nu kun je gemakkelijk online theorie-examens oefenen. Hieronder hebben wij de verschillende onderdelen van het theorie-examen voor je op een rijtje gezet. Wil je dat theorie-examen gratis oefenen? Dat doe je hier!

Gevaarherkenning, het makkelijkste onderdeel?

Dit onderdeel wordt het slechtste gemaakt tijdens het theorie-examen. Gemiddeld maakt een leerling hier 8 fouten of meer en dat is best veel. Zeker wanneer je bedenkt dat dit onderdeel maar uit 25 vragen bestaat. Toch ben je nog steeds veilig met 8 fouten, want je mag in totaal 12 fouten maken voor dit onderdeel! Door dit hoge foutpercentage zakken dan ook relatief weinig mensen voor dit onderdeel! Voor de zekerheid raden we echter alsnog aan om ook hiervoor te oefenen!

Kennis en regels theorie oefenen

Het onderdeel kennis en regels bestaat uit 12 vragen, maar je moet er hier minstens 10 goed hebben. In dit onderdeel komen vaker verkeersborden voorbij en dan met name de meer onbekende verkeersborden. Weet jij bijvoorbeeld nog hoe het bord voor “Vervoer gevaarlijke stoffen” er uitziet? Of hoe “Let op! Losliggende stenen!” wordt aangegeven? Nee? Nou dan heb je al twee fouten en mag je verder geen fouten meer maken. Dus, zorg ervoor dat je al die verkeersborden kent en dat ook de algemene kennis en regels goed in je hoofd zitten!

Verkeersinzicht oefenen

Het laatste onderdeel, verkeersinzicht, bestaat uit 28 vragen. Hiervan moet je minimaal 25 goed hebben om te slagen. In dit onderdeel komen verschillende vragen voorbij over het verkeer en jouw inzicht hierop. Er komen zowel makkelijke als moeilijke vragen voorbij, waaronder vragen over verkeersregels, -situaties en -omstandigheden. De vragen tijdens de oefenexamens worden op een vergelijkbare manier gesteld als dat het CBR dat doet, wat je nog beter helpt met het voorbereiden!

Reageer op artikel:
Zo ga jij gratis slagen voor je theorie-examen van je rijbewijs
Sluiten