5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een rolstoel

Rolstoelen. We hopen er nooit in terecht te komen, maar gevaar zit in een klein hoekje. Mocht je toch onverhoopt in een rolstoel terechtkomen en moet je noodgedwongen een rolstoel kopen dan zijn hier 5 tips om je op weg te helpen bij het uitzoeken van een rolstoel met ultiem zitcomfort óf een stoere en praktische lichtgewicht rollator.

1. Zithoogte

Het is natuurlijk van belang dat de hoogte van de zitting goed is afgesteld. Een goede zithoogte zorgt ervoor dat je gemakkelijk in en uit kan stappen. Is de zithoogte niet goed afgesteld dan kan dat de knieën en rug onnodig veel belasten bij het opstaan of bij het gaan zitten. De zithoogte is bovendien van belang om te zorgen dat je voeten niet over de grond heen slepen. Mocht de juiste zithoogte niet beschikbaar zijn dan kan je altijd nog een rolstoelkussen in de zitting plaatsten. Let wel, dit kan alleen bij een te lage zitting en niet bij een te hoge.

2. Zitbreedte

Om ervoor te zorgen dat je ribbenkast niet op barbaarse wijze wordt samengedrukt is het ook van belang om te letten op de zitbreedte. Een goede zitbreedte zorgt ervoor dat je gemakkelijk in de stoel past en dat je genoeg ondersteuning krijgt. Een te brede zitting geeft namelijk onvoldoende ondersteuning en een te smalle zitting is gewoon vet oncomfortabel. Om te achterhalen wat nou precies de juiste zitbreedte is meet je de afstand van je linker tot je rechter heup in een zittende houding. Tel daarna 3 cm bij elke kant op om wat extra speling te creëren voor bijvoorbeeld het dragen van een Eskimo-waardige winteroutfit.

3. Zitdiepte

De zitdiepte bepaald ook het zitcomfort en moet daarom ook meegenomen worden in de selectie van een goede rolstoel. Wanneer de stoel te ondiep is, en je dus met je derrière op de rand bungelt, worden je benen onvoldoende ondersteund waardoor deze pijn kunnen gaan doen. Is de rolstoel te diep, en liggen je knieën dus oncomfortabel half/half op de zitting, dan kun je je benen niet goed laten hangen. Hierdoor schuif je vanzelf weer naar voren op de zitting waardoor je rug ondersteuning wegvalt en je die dus weer teveel belast. Gevalletje van gewoon niet doen dus.

4. Opvouwbaar

Een opvouwbare rolstoel is veel compacter en dus eenvoudiger mee te nemen in bijvoorbeeld de auto of het OV. Met een opvouwbare rolstoel voorkom je dus een hoop gehannes en publieke schaamte. Klein dingetje is wel, als je de rolstoel intensief wilt gaan gebruiken is een opvouwbaar exemplaar misschien niet de beste keuze. Een opvouwbare rolstoel komt namelijk niet ten goede van de stabiliteit en is dus niet geschikt voor mensen die meervoudig gehandicapt zijn. Een opvouwbare rolstoel is overigens prima geschikt voor dagelijks gebruik en kan rond de 150 kilogram dragen, dus een extra frikandelletje meer of minder maakt niet uit.

5. Been- en armsteunen

Verstelbare arm- en beensteunen verhogen het zitcomfort en de stabiliteit omdat ze in elke gewenste positie geplaatst kunnen worden. Toch kunnen de standaard meegeleverde arm- en beensteunen ongeschikt zijn, omdat deze meestal niet verstelbaar zijn. Hierdoor liggen jouw kostbare ledematen niet goed op de steunen waardoor ze niet genoeg support krijgen. Bij incidenteel gebruik is dit no problemo, maar bij langere periodes is het beter om verstelbare steunen aan te schaffen zodat jij als brokkenpiloot als een echte prinses door het leven kan rollen. Het aanschaffen van een rolstoel is natuurlijk nooit chill, maar mocht het toch zover komen dan ben je in ieder geval goed voorbereid. Wil je liever een uniek model? Dan kun je altijd nog, net als deze man, je eigen rolstoel pimpen.

Reageer op artikel:
5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een rolstoel
Sluiten