45 jaar Radar Love van de Golden Earring: het verhaal achter de classic

redactie 8 dec 2018 Entertainment

Radar Love is misschien wel het allerbeste liedje uit de Nederlandse rockgeschiedenis. De Golden Earring schreef geschiedenis, het was dé internationale doorbraak voor de rockband. We zijn inmiddels 45 jaar verder, het liedje staat nog steeds als een huis.

Radar Love kwam uit in 1973, ze scoorden een grote hit in onder andere Amerika, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ineens werden alle poorten voor de band geopend. Ze begonnen met touren in Amerika en speelden daar talloze zalen plat. Het was letterlijk rock’n-rollen. Of zoals zanger Barry Hay zelf zei in ons interview: ”Als het lukt om daar een hit te scoren gaat er een soort oester wijd open. Daar heb ik een grote hap uitgenomen. Ik was daar in Amerika bijvoorbeeld zogenaamd een maand lang jarig. Bij ieder optreden daar zei ik: Guessss what? It’s my birthday today! En dan kwamen mensen met allemaal taarten aanzetten. Ik heb dat drie weken volgehouden, dat is op zich wel olympisch. Als je daar jarig bent, heb je het echt helemaal goed.”

Achtergrond

Waar gaat het liedje Radar Love nou eigenlijk over? Daarvoor moeten we even wat dieper duiken in het leven van Barry Hay. Op een avondje was hij met vrienden aan het brainstormen over een nieuw liedje. Nadat hij deze gasten de kroeg instuurde, werkte hij zelf gestaagd verder aan het nummer. Toen de vrienden terugkwamen uit de kroeg had hij de tekst af. Radar Love is eigenlijk ook een soort van ode aan de moeder van Hay. Brenda Lee, de Amerikaanse zangeres uit de jaren zestig was namelijk het idool van zijn moeder. ‘And the radio played that forgotten song. Brenda Lee’s coming on strong.’ Verder is het sowieso een zwaar geniale tekst, hoewel het wel sneu is voor de guy die zich te pletter rijdt. Je zal er maar opkomen. Maar laten we vooral de melodie ook niet vergeten. George Kooymans kwam met de welbekende gitaarriff aanzetten terwijl Rinus Gerritsen de opzwepende baspartij voor zijn rekening nam. Net als bekende nummers zoals Stairway to Heaven en Bohemian Rhapsody bestaat Radar Love uit meerdere componenten, iets wat in de seventies veelvuldig werd gedaan. Hoewel de basis in Radar Love wel redelijk hetzelfde blijft. De Earring zelf werd rond die tijd geïnspireerd door Carlos Santana, ook dat hoor je terug. Later zouden zij in het voorprogramma staan van diezelfde Santana.

Nasleep

Het liedje werd de afgelopen meer dan 500 keer gecoverd. En niet door de minste artiesten: Metallica, U2, R.E.M, Bryan Adams en nog vele anderen. Het behoort nu tot het culturele erfgoed van Nederland. Presidentskandidaat Bill Clinton gebruikte het nummer zelfs in de campagne van ’92. Het liedje kreeg de titel ultieme ‘carsong’. Op zich niet vreemd. Rijden wordt extra fijn wanneer deze classic uit de speakers knalt. Dit is een liedje die we waarschijnlijk over honderd jaar nog zullen draaien.

Ze zijn er nog

Gelukkig leven de leden van een van de oudste rockbands ter wereld nog. Ze treden dan wel wat minder op, ze staan er nog wel. Wij waren een paar jaar geleden bij een optreden van de band in Kampen en dat was retegoed. Dus vriend, mocht je nog de kans krijgen, ga dat zien! Check deze uitgesponnen versie van 12 minuten maar eens. Ze klinken nog steeds net zo strak als vroeger.

Ook tof om te vermelden: dit weekend start er een heuse expositie over Radar Love in Rock Gallery. Twaalf kunstenaars maakten schilderijen, tekeningen en grafisch werk, met een overkoepelend thema: Radar Love. De tentoonstelling is te zien in Den Haag vanaf 9 december 2019.

Radio2MAX

Reageer op artikel:
45 jaar Radar Love van de Golden Earring: het verhaal achter de classic
Sluiten