Vooral bij jongeren is het hebben van een luxe auto een vorm van status. Op social media zie je dan ook veel influencers met dure auto's. Wanneer je een Porsche of Ferrari rijdt, lijkt het alsof je het gemaakt hebt. Maar wat veel mensen vergeten is dat je geen forse investeringen hoeft te doen om een luxe auto te rijden. Net als een bij een telefoon kan je voor een auto ook een abonnement afsluiten, ook wel lease genoemd. Niet elke influencer met een luxe auto heeft deze ook daadwerkelijk gekocht. Een groot deel betaal een maandelijks leasebedrag om gebruik te kunnen maken van zo'n auto. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen en gevaren van een auto leasen.
Waar in het begin leasecontracten voornamelijk door bedrijven werden afgesloten voor hun werknemers, zie je de laatste jaren ook steeds meer particulieren een auto leasen. Het voordeel van een leasecontract is dat je voor een vast all-in bedrag per maand in een nieuwe auto rijdt. Zo hoef je vooraf geen investering van enkele duizenden euro's te doen maar rijd je voor enkele honderden euro's al in een splinternieuwe auto. Omdat het vaak een nieuwe auto is, is onderhoud de eerste jaren ook niet nodig. En is de auto wel aan onderhoud toe, dan zijn de kosten voor de leasemaatschappij. Ook dit zit net als de autoverzekering in het maandelijkse leasebedrag verrekend. Doormiddel van een leasecontract worden ook luxe auto's als BMW's, Audi's betaalbaar voor jongeren.
Jongeren worden gemakkelijk beïnvloed door anderen met een dure auto. Wanneer ze dan op zoek gaan naar een private leaseauto zijn ze eenvoudig over te halen voor het tekenen van zo'n contract zonder dat de gevaren duidelijk zijn. Zo heeft het afsluiten van een leasecontract vooral bij jongeren de nodige gevolgen. Een leasecontract duur vaak 4 tot 5 jaar. Dit is een vast contract, waar je niet zomaar onderuit kunt. Dus voor een periode van 4 tot 5 jaar betaal je maandelijks een bedrag om de auto te kunnen rijden. Wanneer je geen vast contract hebt en je niet zeker bent van vast werk, kan een leasecontract zorgen voor veel druk. Ook krijg je bij het afsluiten van een leasecontract een BKR-registratie. Dat is niet persé negatief, maar dit zorgt ervoor dat je minder geld kunt lenen voor andere doeleinden. Wanneer je binnen vijf jaar een huis wilt kopen en hier een hypotheek voor afsluiten wilt, heeft het hebben van een private leasecontract flink invloed op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Dit daalt met duizenden euro's waardoor je jouw droomhuis net kan mislopen. Ook na het aflossen van het leasecontract blijft zo'n BKR-registratie nog even staan, waardoor je nog enkele jaren last kunt hebben van die registratie.
De risico's van het afsluiten van een vast leasecontract geldt niet alleen voor jonge particulieren. Ook voor (startende) ondernemers is het afsluiten van een leasecontract lastig en brengt de nodige gevaren met zich mee. Zo moeten startende ondernemers vaak meerjarige jaarcijfers overhandigen aan een leasemaatschappij. Doordat ze net gestart zijn is dit vaak een struikelblok.
Voor deze groep is shortlease vaak een oplossing. Waar een leasecontract vaak een vaste periode van 48 tot 60 maanden duurt, sluit je een shortleasecontract al af vanaf een periode van 2 maanden. Daarbij is het een flexibel contract. Moet je de auto noodgedwongen eerder inleveren, betaal je hier in tegenstelling tot vaste leasecontracten, geen hoge boeteclausules voor. Een ander voordeel van een shortleaseauto is dat je kiest voor een jong gebruikte auto die vaak direct beschikbaar is. Hierdoor hoef je niet maanden te wachten tot jouw gekozen auto beschikbaar is. Een ander voordeel van shortlease is dat je vaak geen jaarcijfers hoeft te overhandigen en ook geen BKR-registratie ontvangt hierdoor kan zonder grote risico's een particulier of zakelijk shortlease contract afsluiten.