Het is weer tijd voor de belastingaangifte, zo kan je flink besparen

04 apr , 13:00 Partner
geld

Ja hoor, daar is ie weer. De tijd van de belastingaangifte. Het moment waar we allemaal zo reikhalzend naar uitkijken… of niet? Maar goed, als je het dan toch moet doen, doe het dan slim. De aangifte over 2025 biedt namelijk genoeg kansen om je belastingdruk te verlagen. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Daarom hebben wij met becam voor je uitgezocht welke aftrekposten je absoluut niet mag vergeten.

De Belastingdienst bepaalt hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen op basis van je inkomen. Maar sommige kosten mag je aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Let op: dit moet je zelf aangeven, want de Belastingdienst houdt je handje niet vast. En laten we eerlijk zijn: waarom zou je een dief van je eigen portemonnee zijn?

Hypotheekrenteaftrek

Heb je een koopwoning met een hypotheek? Dan mag je de rente die je hierover betaalt aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit geldt alleen voor hypotheken die gebruikt zijn voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van je huis. Dus als je net iets te veel hebt uitgegeven aan die nieuwe keuken of eindelijk die gammele voordeur hebt vervangen: mooi, dat scheelt weer belasting.

Zorgkosten (veel vergeten)

Hier laten veel mensen geld liggen. Er zijn zorgkosten die niet door je zorgverzekering worden vergoed, maar die je well mag aftrekken. Denk aan: Reiskosten naar het ziekenhuis (voor jezelf of voor een familielid), hoge tandartskosten, zoals een kroon of implantaat, medicijnen die niet worden vergoed en tot slot dieetkosten (ja echt, met een doktersverklaring mag je deze aftrekken). Veel mensen denken dat dit niet kan of vergeten het simpelweg.

Giften aan goede doelen

Ben je gul en doneer je aan een ANBI-goedgekeurd goed doel? Dan zijn die donaties aftrekbaar. Let wel: het moet meer zijn dan 1% van je verzamelinkomen. Maar als je een periodieke gift hebt die schriftelijk is vastgelegd, is die helemaal aftrekbaar. Slimme zet dus.

Studiekosten

Sinds 2022 is de STAP-regeling er (of beter gezegd: was er). Dit was een subsidie van maximaal €1.000 per jaar voor scholing of een cursus. Studiekosten van voor 2022 kunnen in sommige gevallen nog aftrekbaar zijn. Denk aan collegegeld of die dure studieboeken die je misschien maar één keer hebt opengeslagen.

Alimentatie (maar alleen voor exen, niet voor kids)

Betaal jij je blauw aan alimentatie? Dan mag je partneralimentatie aftrekken. Kinderalimentatie helaas niet.

Reiskosten met het OV

Reis je met het OV naar je werk en vergoedt je werkgever dit niet volledig? Dan kun je die kosten aftrekken. Dit kan zomaar honderden euro’s per jaar schelen.

Energiebesparende maatregelen

Heb je je huis verduurzaamd? Dan ben je lekker bezig. Isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen recht geven op subsidies en sommige kosten mag je aftrekken.

Hoe bespaar je met de belastingaangifte?

Veel mensen vergeten kleine zorgkosten. Maar als je alles optelt, kan het bedrag flink oplopen. En ja, dat maakt een verschil op je belastingaangifte. Denk er nou aan dat je gift op de juiste manier. Met een periodieke gift krijg je meer belastingvoordeel dan bij een losse donatie. Check dus even of je dit slim hebt geregeld.

Extra aflossen op je hypotheek kan invloed hebben op je belastingvoordeel. Reken dus goed door of dit voordelig is voor jou. Veel zzp’ers laten aftrekposten liggen, simpelweg omdat ze niet weten dat ze bestaan. Denk aan kosten voor zakelijke apparatuur, opleidingen en zelfstandigenaftrek.

Dus mannen, let goed op en laat dat geld niet liggen. In deze dure tijden telt elk beetje mee. Succes met je aangifte en wie weet hou je er nog een mooi bedrag aan over voor iets leuks

Delen met
Ook interessant