Waarom je altijd oordoppen moet dragen tijdens het motorrijden

Alle motorrijders kennen het wel. Je bent lekker op een zonnige dag aan het cruisen en aan het genieten van de omgeving en het lekkere weer. Je bent heerlijk aan het rijden, maar krijgt dan ineens zieke honger. Je stapt af om wat te gaan eten. De helm gaat af en ineens heb je een hele erg ‘pieeeeeeeeep’ in je oor. Maar hoe voorkom je dit? 

Stukje info dan: die piep in je oren (mits blijvend) staat bekend als tinnitus. Je krijgt deze oorsuizen, omdat jouw trilharen in het oor beschadigd raken. Deze piep of ruis die je dan gaat horen heet ‘fantoomgeluid’. Hoe meer beschadiging je aan de trilharen hebt hoe harder dit fantoomgeluid is. Trilharen raken niet zomaar beschadigd. Je kan natuurlijk naast de bas gaan staan op een gabberfeest en daarna verbaasd zijn dat je een piep hoort. Helaas kan je ook oorsuizen krijgen door een leuke hobby zoals motorrijden. Dit komt dan door de ruis van de wind die langs je oren gaat. Bij een snelheid van 100 km per uur kan windruis wel 95 decibel produceren (Afhankelijk van het type helm is dat meer of minder). Bij zoveel decibel loop je al na 15 minuten rijden het risico op gehoorschade. Het dragen van gehoorbescherming is voor motorrijders dus essentieel. Zonder gehoorbescherming heb je al vroeg een hoortoestel nodig en dat wil niemand.

Gehoorschade betekent niet dat je meteen merkbaar minder hoort. Naarmate we ouder worden gaat het bereik van ons gehoor sowieso geleidelijk achteruit. Dit proces wordt versneld door een jarenlange opeenstapeling van luide, maar ook minder luide, gebeurtenissen. Denk aan lawaai tijdens het verbouwen, regelmatig uitgaan, spreekkoren en fluitconcerten in een stadion, een schoolklas met schreeuwende kinderen, muziek maken (drums, saxofoon, elektrische gitaar, etc), vuurwerk afsteken met oud & nieuw, langdurig of te hard muziek luisteren via oordopjes van je telefoon of gamen met hoog volume. Vooral het lawaai van windruis bij het motorrijden is er de oorzaak van dat er veel motorrijders zijn met gehoorproblemen.

Oordoppen are a gift from god

Om deze oorsuizen niet te krijgen moet je vanaf nu gewoon oordoppen gaan dragen als je gaat motorrijden. Het is ook een aanrader om ze te dragen op een festival, want ook die decibellen kunnen je oren kapot maken. Wil je niet. Oordoppen die op de markt zijn komen in verschillende vormen en maten. Zit een hoop troep tussen, maar wij gaan eerlijk met je zijn: de meeste zijn gewoon shit. Er zijn ook hele goede bij die ervoor zorgen dat jij nooit last gaat krijgen van deze nare oorsuizen.

Earplugs

Het materiaal van een oordop is heel belangrijk. Siliconen oordoppen gaan minder lang mee en je kan er allergisch voor zijn. Oordoppen van synthetisch rubber zijn daarom de beste oplossing tegen oorsuizen. Dit rubber sluit de oren beter af en het materiaal is steviger. Wat wij nog het meest prettig vinden is dat deze oordoppen van neprubber ruwer zijn. Bij andere materialen, zoals siliconen, willen ze nog wel eens uit je oor glijden. Ook niet geheel onbelangrijk: de filter van de earplug. Veel oordoppen hebben filters waar je niks aan hebt. Kwaliteitsoordoppen zijn dus belangrijk. De beste bescherming moet het geluid niet vervormen, maar alleen dempen. Shush Motor oordoppen dempen met een SNR van 24 decibel. Omdat geluidsfrequenties heel verschillend zijn is het onmogelijk om elke frequentie evenveel te dempen. In de hoge tonen -ook de meest schadelijke- worden het meest gedempt. En de lage tonen iets minder, omdat de frequentie anders is. Bij shush-earplugs kun je terecht voor goede kwaliteit earplugs. Shush is bovendien de enige oordop met het filter binnenin de oordop in plaats van op het steeltje. Dit zorgt ervoor dat je ook goed beschermd bent als je een kleine gehoorgang hebt en de oordoppen niet helemaal in je oor passen.

Klank

De klank is heel belangrijk voor gehoorbescherming, ook voor de concentratie op de motor, maar vooral voor de natuurlijke beleving van geluid. Doffe klanken zijn niet leuk en je moet veel moeite doen om geluid te interpreteren. De beste oordoppen zijn dus niet oordoppen die het meeste geluid dempen, maar het zijn oordoppen die beschermen met behoud van de geluidskwaliteit. Juist de geluidsbeleving is een belangrijk onderdeel wat het motorrijden zo gaaf maakt. Denk maar eens aan het geluid van die brullende viercilinder tussen je benen. Je wil dat wel blijven ervaren, ook met oordoppen in.

Reageer op artikel:
Waarom je altijd oordoppen moet dragen tijdens het motorrijden
Sluiten