Waarom je de vriendelijke reuzen genaamd olifanten nooit boos moet maken

redactie 18 nov 2018 Entertainment

Het is alweer de hoogste tijd om even weggeblazen te worden door een bijzonder beest uit het dierenrijk. Dit keer krijg je een gezonde dosis olifantenfeitjes voorgeschoteld. En nee, dat is niet zo lame als het klinkt. Met een behulp van een paar indrukwekkende beelden laten we je zien dat deze over het algemeen grote vriendelijke reuzen ook een ook weleens geïrriteerd kunnen zijn. En boze olifanten zijn beesten waar je maar beter uit de buurt kunt blijven.

Groot exemplaar

Gelukkig zal dat niet zo moeilijk zijn. Tenzij Freek Vonk ons verkeerd heeft ingelicht komen zover wij weten geen olifanten voor op de Veluwe. Waar kom je ze dan wel tegen? Nou, in grote delen van Afrika en Azië. Al verschillen de Afrikaanse en de Aziatische olifanten wel heel erg. Hier heb je snel de belangrijkste verschillen zodat je de volgende keer in dierentuin helemaal de bom bent. Afrikaanse olifanten zijn een stuk groter, hebben een holle in plaats van een bolle rug en hebben grotere oren. Bovendien is het groeien slagtanden bij Aziatische olifanten alleen voor de mannetjes weggelegd. Maar het is vooral de grootte van Afrikaanse olifanten die zo indrukwekkend is. Dat ondervonden ook deze angstige toeristen van dichtbij toen ze lekker een wel heel groot exemplaar tegenkwamen tijdens hun safari.

Laffe ratten

Best een flink beest is die Dombo dus. Naast de badkuip aan water heeft een olifant tussen de 100 en 250 kilo aan voedsel nodig op een dag. Dat allemaal om z’n gigantische lijf te voeden. Gigantisch zijn ze namelijk zeker, een volwassen mannetje, ook wel stier genoemd, weegt toch al gauw ruim boven de zes ton. Het grote voordeel daarvan is dat ze voor bijna niets bang hoeven zijn. Behalve van die laffe, rijke stropers die een flinke som geld betalen om ze af te schieten. Of locals die ze een kogel geven om hun waardevolle ivoren te jatten. Die leveren namelijk geld op in Azië, want verpulverde slachttanden zijn toch zo’n wonderlijk medicijn. Bullshit natuurlijk. Zeker bij olifanten is dit gewoon onmenselijk. Deze majestueuze dieren hebben namelijk al vaak laten zien dat ze rouwen om overleden soortgenoten. Ze leven namelijk in hechte kuddes. Maar ja, karma doet hopelijk z’n werk nog wel bij de ratten die ze genadeloos afknallen. Afijn, olifanten hadden we het over.

Zwaargewichten op oorlogspad

Voor andere dieren hoeven ze in principe dus niet terug te deinzen. Andere beesten in principe ook niet voor olifanten. Ze zijn over het algemeen namelijk vrij tolerant. Toch worden ze af en toe boos. De reden dat olifanten af en toe toch uit hun slof kunnen schieten is musth. Dit is een jaarlijkse periode, meestal in de winter, waarin mannelijke olifanten extreem agressief zijn. De normaal oh zo vriendelijke reuzen veranderen dan in levensgevaarlijke zwaargewichten op oorlogspad. Dan kun je beter uit hun buurt blijven. Ze vallen dan namelijk alles aan wat niet voor hen aan de kant gaat. Ook de immer agressieve nijlpaarden.

olifanten nijlpaard
Foto: Screenshot YouTube / Rian van Schalkwyk

Leeuwen met night goggles

Is er dan geen enkele bewoner van het dierenrijk die een olifant aankan? Het simpele antwoord: nee. Een op een weegt er namelijk niets op tegen een volwassen olifant. Toch is er een soort die het bij hoge uitzondering probeert: de leeuw. Natuurlijk niet in z’n uppie, maar met een hele groep. Als je met een man of dertig zijn en genoeg honger hebben willen ze nog weleens een poging wagen. Dit doen ze ’s nachts, het zicht van olifanten laat ze dan namelijk in de steek. Leeuwen hebben een setje night goggles gekregen van moeder natuur en dus kunnen zij ook in het donker koekeloeren. Dat is dus eigenlijk het enige moment dat olifanten gevaar lopen van soortgenoten.

Polootje omver gooien

Om niet af te sluiten met het idee dat een paar poesjes een charismatische langneus zonder pardon neer kunnen krijgen, sluiten we af met een videootje waarin de immense kracht van deze beesten nog eens naar voren komt. Deze reus is namelijk een beetje opgefokt door het Polootje dat hem aan het stalken is. Moeiteloos gooit de gigantische dikhuid het wagentje omver. Een angstig maar memorabel moment. Je hoeft ook niet te denken dat een simpel autodeurtje een setje anderhalve meter lange slagtanden buiten kan houden. Helaas is de olifant afgeschoten na dit incident.

Maak Freek Vonk trots

Heb je na deze flinke informatietoevoer nog behoefte aan meer? Check dan hier ons minstens zo informatieve stuk over een andere krachtpatser: de gorilla. Of maak Freek Vonk trots en lees ons stuk over intimiderende beren. Heb je het niet zo met al die landdieren? Misschien is dit artikeltje over de enige echte killer whales dan iets voor jou.

Reageer op artikel:
Waarom je de vriendelijke reuzen genaamd olifanten nooit boos moet maken
Sluiten