Met deze bizar sterke gorilla’s wil je niet aan de stok krijgen

redactie 21 okt 2018 Entertainment

Zoals elke week zetten weer een bewoner uit het dierenrijk in de spotlight. Waar vorige week een kijkje namen naar mega agressieve nijlpaarden, kijken we dit keer naar een andere dieren die niet achteraan stonden toen spierkracht werd uitgedeeld: gorilla’s.

Harambe

We kennen allemaal het verhaal van Harambe nog wel: een koter flikkert in het verblijf van een gorilla, de gorilla weet niet wat ‘ie ermee aan moet en sleept het een beetje heen en weer. Vervolgens wordt het dier meedogenloos afgeknald. Tja, als een kind in handen is van de sterkste primaat op aarde kan het feest voor een koter snel afgelopen zijn. ‘Better to be safe than sorry’, dacht de dierentuindirectie waarschijnlijk. Toch is daarna nog vaak de vraag gesteld of de enorme aap wel slechte bedoelingen had. Een terechte vraag, want naast brute kracht bezitten deze dieren een goed stel hersens.

200 kilo wegende silverback

Dat gorilla’s veel sociale intelligentie hebben blijkt wel uit de video hieronder. Het gebeurt niet zo heel vaak dat kiddo’s besluiten een gorillaverblijf in te duiken, dus deze video is uit 1986. Dat maakt deze op beeld vastgelegde moment niet minder indrukwekkend. Een vijfjarige knul ligt bewusteloos in het verblijf van een groep gorilla’s. Wanneer de ruim 200 kilo zware silverback van de groep een kijkje komt nemen vrees je natuurlijk het ergste. Toch laat de enorme aap tijdens deze wonderbaarlijke gebeurtenis goed zien hoe goed hij zich bewust is van z’n omgeving.

Je ziet dat na een korte inspectie van de enorme westelijke laaglandgorilla de jongen weer bij bewustzijn komt. Er ontstaat paniek. Niet gek natuurlijk, je wordt wakker en je ziet ineens een gigantische silverback naast je zitten. Het bijzondere aan deze gebeurtenis is het wederzijdse respect tussen mens en dier. De baas neemt z’n familie mee naar binnen echt geeft die andere primaten, mensen, de kans hun koter daar weg te halen.

Opzoek naar wilde gorilla’s

Het wordt anders wanneer je dit bij wilde gorilla’s flikt. Hoewel de meeste dierenexperts duizendmaal liever bij een stel gorilla’s dan bij een paar veel agressievere chimpansees worden gedropt, is dit toch niet echt een bucketlist dingetje. Toch heb je altijd van die vrije geesten die diep de bossen ingaan, opzoek naar gorilla’s in het wild. En dat wordt niet altijd gewaardeerd. Tja, hoe zou jij het vinden als er telkens vreemden door je huis slenteren?

Deze vrouw kwam hier heel goed mee weg. Hoewel de titel van de video luidt: ‘Crazy Gorilla Attack’, was dit nog verre van een echte aanval. Dit was een waarschuwing. Duidelijk maken wie de baas is. Bovendien was dit nog een relatief klein silverback gorillaatje.

Broekpoepmomentje in het kwadraat

Dit waren onwetende toeristen met minstens zo onwetende tourguides. Een beetje afstand houden doet wonderen. Toch gaat het ook voor mensen die wel kennis van gorilla’s lijken te hebben af en toe bijna mis. Als deze filmmakers een babygorilla zonder moeder willen introduceren in het wild, wordt dat niet helemaal goed opgevat door het alfamannetje van de groep gorilla’s. Dat levert vervolgens een broekpoepmomentje in het kwadraat op.

Het is bizar hoe deze man bij die eerste schijnaanval geen kik gaf. Gelukkig had de beste man op tijd door dat die tweede aanval geen schijnaanval was. Had ‘ie het jong niet afgegeven, dan was het heel anders afgelopen. Je hoeft trouwens ook niet te denken dat je ook maar de kleinste kans zou maken tegen een van deze primaten. Zeker niet als je bedenkt dat een volwassen silverback tussen de tien en vijftien keer zo sterk is als een volwassen man. Bovendien is de agressie die ze hebben wanneer ze woedend zijn puur, ongefilterd en rauw. Daarbij komt dat het zwaartepunt van gorilla’s een stuk lager ligt en ze vele malen zwaarder zijn dan een homo sapiens. Ook hebben ze, ondanks dat ze alleen planten vreten, een bek vol enorme, vlijmscherpe tanden. Een full-on attack van een gorilla overleef je niet, punt.

Charismatische primaten

Om je niet met een angstig gevoel over deze charismatische primaten verder te laten struinen over het wereldwijde web, hebben we hier nog een hele bijzondere video voor je. Twee mannen komen een groep gorilla’s tegen in een natuurreservaat in Uganda. Dat leidt tot een moment dat deze heren hun leven lang niet zullen vergeten.

Stoot Freek Vonk van z’n troon

Nu we je hoofd weer volgepompt hebben met info over deze autoriteit uitstralende gorilla’s, heb je misschien behoefte aan meer dierenartikelen bomvol informatie waarmee je Freek Vonk van z’n troon kunt stoten. Daarom kun je hier nog over andere dieren leren die brute kracht combineren met een flink brein: orka’s. Houd je het toch liever bij een charismatische landdieren dan is hier nog een te gek stuk over intimiderende beren voor je.

Reageer op artikel:
Met deze bizar sterke gorilla’s wil je niet aan de stok krijgen
Sluiten