Nouri de Verbroederaar

Redactie 11 Aug 2017 Entertainment

Het zijn van die zeldzame momenten. Momenten waar je eigenlijk heel erg ver vanaf staat, zowel fysiek als emotioneel. En toch grijpt het je aan. Ineens word je alsnog overvallen door emoties. Het overheersende akelige gevoel zwelt alleen maar aan naarmate de berichten doorsijpelen. Blijvende hersenschade. Wat Abdelhak Nouri en zijn familie en vrienden nu doormaken is te wreed voor woorden. Te wreed, omdat het zo oneerlijk aanvoelt.

Het klassieke verhaal van een straatvoetballer die zich ontpopt tot publiekslieveling komt op meedogenloze wijze ten einde. Hoog in de bergen van Oostenrijk stort Appie ter aarde, om vervolgens niet meer op te staan.

Het contrast kon niet groter. Op een prachtige voetbalmiddag in Mayrhofen kleurde de hemel blauw, terwijl wolkenvelden om de hoge Alpentoppen dansten. Het was voor Ajax de afsluiting van een trainingskamp waarin bovenmatig hard is getraind. Na de wedstrijd tegen Werder Bremen zouden ze kunnen genieten van welverdiende relatieve rust. Tot het noodlot toesloeg. Nu, twee weken na dat gruwelijke voorval, heeft nog geen speler van Ajax rust kunnen vinden. Zij vragen zich net als iedereen af: waarom?

Waarom juist Nouri? De wegen van Allah zijn ondoorgrondelijk. Maar zelden is een goddelijke weg zo doorzichtig. De creatie van de persoon Abdelhak Nouri dient een veel hoger doel dan voetbal: Appie belichaamt de inzet van verbroedering. Want zelden passeren momenten de revue, waarop iedereen zich gelijk aan de ander waant. Momenten die de Aarde kronen met een sluier, door welke we onze vooroordelen vergeten. Islamitisch of christelijk, Ajacieden of Feyenoord-supporters, voetbalhaters en –liefhebbers: allen zijn geraakt door de immer optimistische Nouri. Dit sympathieke voorkomen maakt Appie tot de ideale kandidaat om verbroedering tot stand te brengen.

Want opeens bestonden er geen tegenstellingen meer. Fans van Feyenoord schreven gedichten voor de rasajacied en lieten de naam van Nouri op hun Feyenoord-shirt drukken. Ook supporters van andere clubs die in het verleden botste met Ajax, getuigden van klasse en medeleven door middel van imponerende steunbetuigingen.

Het incident was afschrikwekkend, het gevolg is hartverscheurend. Maar laten we het alsjeblieft niet vergeten. Laat Nouri het begin zijn van humane omstandigheden omtrent het voetbal. Maak Nouri de ambassadeur van een wapenstilstand tussen voetbalsupporters. Verwelkom Feyenoorders in de Arena als medevoetbalfans. Laat FC Utrecht-aanhangers de supporters van Ajax steunen in de Galgenwaard, zoals zij ook Nouri steunden.

Onthoud dit gevoel van compassie, wat zoveel malen sterker is dan die op niets gebaseerde haat. Gun je eigen club en fans een vredesverdrag. Gun de familie van Nouri de rust, die zij hopelijk kunnen vinden in de wetenschap dat hun Appie de aanzet is geweest tot verbroedering onder voetbalsupporters. Gun Abdelhak Nouri het hogere doel dat hem voorbestemd is.

Stay strong, Appie. En alvast bedankt.

Tekst: Richard Guffens
Foto: Facebookpagina Voetbalzone

Reageer op artikel:
Nouri de Verbroederaar
Sluiten