Flashback: de kaartenregen tijdens Nederland-Portugal op het WK 2006

Redactie 26 mrt 2018 Entertainment

‘De schande van Nürnberg’. Zo wordt de wedstrijd van Nederland-Portugal WK 2006 nog altijd genoemd. Terecht ook, want in de schoppartij werd een wereldrecord aan kaarten geven. Maar liefst zestien gele kaarten en vier rode kaarten werden door de Russische arbiter Valentin Ivanov uitgedeeld. Vanavond staan de ploegen na twaalf jaar wederom tegenover elkaar. 

Het was zondag 25 juni 2006, deze dag staat bekend als een van de zwartste dagen uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Wij delen die schaamte echter wel met onze vrienden uit Portugal, de groene mat lag er gedurende de wedstrijd als een slagveld bij. Zieke tackles, gevloekt en getierd, geknepen en geacteerd, de wedstrijd zat vol met macho gedrag en geeft een smet op de spelers die er deel van waren. Het ergste van alles: we verloren de wedstrijd van Figo & consorten.

Kranten na Nederland-Portugal WK 2006

“De schande van Nürnberg”, “Tranen na veldslag”, “Oranje in rood gesmoord” kopten de kranten de volgende ochtend. Een aantal voorbeelden van de harde reacties van de media na het duel, zo benoemde de. BBC het de “Battle of Nürnberg”.

Als Nederlander terugdenken aan de wedstrijd wekt het vooral haat gevoelens op jegens Portugal. Het toneelspel van Luis Figo waardoor onze Khalid Boulahrouz mocht vertrekken of een Deco die iedereen onderuit moffelde. Maar vergeet niet dat onze maten uit Portugal vooral onthouden hebben hoe diezelfde Khalid Boulahrouz hun Cristiano Ronaldo vroeg uit de wedstrijd trapte en hoe Mark van Bommel de koning van de schwalbe speelde.

“A time to make friends”

Het was een zwarte schim op het Nederlands voetbal.  ‘A time to make friends’ was de ironische slogan van dat WK in Duitsland. Dat waren beide ploegen even vergeten. Arbiter Ivanov zou jaren later de wedstrijd als de zwaarste uit zijn carrière omschrijven. “De sfeer die in de wedstrijd hing was anders dan anders. Ik moest toen vooral opletten dat ik consequent bleef, ook met het geven van gele kaarten. In deze lastige situatie moest ik strikt blijven”.

Vanavond spelen Nederland en Portugal om 20:30 een oefenwedstrijd in het Zwitserse Genève. Laten we hopen dat de wedstrijd er wat vriendschappelijker aan toe zal gaan als die gele en rode dag in juni 2006.

Foto: screenshot YouTube

Reageer op artikel:
Flashback: de kaartenregen tijdens Nederland-Portugal op het WK 2006
Sluiten