5 onvergetelijke zaken ter nagedachtenis aan icoon Peter R. de Vries

Vandaag is het trieste nieuws naar buiten gekomen dat Peter R. de Vries is overleden na de aanslag van vorige week. Dit is nieuws waar je even heel stil van wordt. Een groot journalist is op een lafhartige en verschrikkelijke manier uit het leven geschoten. Een man die zich met ziel en zaligheid inzette om de waarheid boven tafel te krijgen en door het vuur ging voor mensen die onrecht is aangedaan. Moedig, onverschrokken en volhardend. Peter was een eindbaas van het hoogste kaliber. Zijn carrière kende tal van journalistieke hoogtepunten. Vijf gedenkwaardige zaken uit zijn imposante oeuvre ter nagedachtenis aan de legendarische misdaadjournalist.

Peter R. de Vries

Vorige week dinsdag werd Peter R. de Vries onder vuur genomen op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, nadat hij als deskundige was aangeschoven in RTL Boulevard. Onmiddellijk werd duidelijk dat dit ontzettend foute boel was. Waar we allemaal voor vreesden werd vandaag bittere waarheid, toen het tragische bericht naar buiten kwam dat hij in het bijzijn van zijn familie is overleden. “We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar”, laten zijn nabestaanden in een verklaring weten. Heel onwerkelijk dat hij er niet meer is. Nederland verliest zo een van haar meest markante figuren.

Joran van der Sloot

Nog altijd is de uitzending over Joran van der Sloot een van de best bekeken televisieprogramma’s ooit. Meer dan 7 miljoen mensen zagen in februari 2008 Joran van der Sloot in de Range Rover van infiltrant Patrick van der Eem vertellen wat er is gebeurd rondom de verdwijning van Natalee Holloway, een zaak waar wereldwijd veel aandacht aan is besteed. Hoewel Joran van der Sloot nooit veroordeeld kon worden voor de zaak rondom Natalee Holloway, kreeg hij later alsnog z’n verdiende loon toen hij in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar kreeg opgelegd voor de moord op een andere vrouw. Jaren later vertelde Peter R. de Vries nog altijd contact te hebben met de moeder van Natalee. Peter R. de Vries won later een prestigieuze Emmy Award voor de indrukwekkende uitzending.

Puttense Moordzaak

26 jaar geleden werden twee mannen onterecht veroordeeld in de Puttense moordzaak. Zeven jaar lang zaten Wilco Viets en Herman de Bois onterecht in de gevangenis. De zaak staat bekend als de grootste gerechtelijke dwaling die ooit in ons land heeft plaatsgevonden. Dankzij het volhardende en doortastende optreden van Peter R. de Vries werden zij alsnog vrijgesproken. Samen met oud-korpschef Jan Blaauw bijt hij zich vast in de zaak en schrijven ze een boek waarin ze de beide mannen vrijpleiten. Ook worden er tientallen tv-uitzendingen aan de fouten in het onderzoek besteed. Vorig jaar noemde De Vries in Op1 het oplossen van deze zaak ‘het mooiste moment uit mijn carrière.’

De ontvoering van Alfred Heineken

De ontvoering van Alfred Heineken is een klassieker in de Nederlandse litereraire non-fictie wereld. In 1987 kwam het boek uit, waarna het uitgroeide tot een absolute bestseller. In totaal zijn er meer dan 300.000 boeken verkocht, waarmee het ’t best verkochte misdaadboek is in de afgelopen decennia. In het boek beschrijft hij de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer, vanuit het oogpunt van een van de ontvoerders, Cor van Houdt. Een must read voor eigenlijk iedereen.

Nicky Verstappen

In 1988 werd de 11-jarige Nicky Verstappen seksueel misbruik en om het leven gebracht op de Brunssummerheide. Peter R. de Vries trad op als vertrouwenspersoon en woordvoerder van de familie. Het werd een zaak van de lange adem. Jarenlang hing er een ingelijst Ajax-shirt van Nicky, dat was geschonken door zijn ouders, op het kantoor van Peter ter herinnering aan de zaak die nog opgelost moest worden. Dit was een zaak die hij per se wilde volbrengen. Dankzij de lobby van De Vries voor nieuwe wetgeving die dna-verwantschapsonderzoek mogelijk zou maken, werd in 2019 Jos B. gearresteerd, die een jaar later veroordeeld zou worden tot 12 jaar cel.

 Confrontatie met bedreiger

 

Niet per se een van zijn meest geruchtmakende zaken, maar wel een ijzersterk staaltje Peter R. de Vries. Het gaat om een aflevering in zijn tv-programma Internetpester Aangepakt. In het item pakt hij leden van de besloten Facebookgroep ‘De macht aan de PVV’ aan. In die groep treft hij weerzinwekkende opmerkingen, waarin hij zelf met de dood bedreigd wordt. Hij besluit een van die toetsenbordhelden op ongeëvenaarde wijze te confronteren met zijn uitspraken. In deze video zie je Peter ten voeten uit: sterk, stoer, welbespraakt en onverschrokken de confrontatie opzoekend. Alle video’s hierboven zijn eigenlijk verplicht kijkvoer, maar dit is onze persoonlijke favoriet. Met “Je gulp staat open” als weergaloze oneliner.

Eeuwige held

Laten we nooit vergeten wat voor eeuwige held Peter R. de Vries is geweest en wat hij heeft betekend voor Nederland. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden, kennissen, vrienden, collega’s en familie. Rust zacht, Peter.

Reageer op artikel:
5 onvergetelijke zaken ter nagedachtenis aan icoon Peter R. de Vries
Sluiten